Казахстан отхвърли искането на Русия да експулсира посланика на Украйна и упрекна Москва за неподходящия тон между "равнопоставени стратегически партньори", съобщава "Ройтерс".

Настояването на Москва беше заради коментари на дипломата за убиване на руснаци.

Отношенията на Русия с Казахстан и някои други нейни бивши съветски съюзници се обтегнаха по време на войната в Украйна, особено заради опитите на президента Владимир Путин да се откаже от граничните споразумения след СССР в източната част на страната.

Напрежението ескалира, след като в интервю през август украинският посланик в Астана Петро Врублевски заяви по повод войната, че "колкото повече руснаци убиваме сега, толкова по-малко от тях ще трябва да убиват нашите деца".

В Казахстан са влезли 200 хиляди руснаци

В Казахстан са влезли 200 хиляди руснаци

По-голямата част вече са заминали за други страни

В отговор Русия настоя Казахстан да изгони дипломата, но вместо това Астана поиска от Киев да го смени, посочвайки, че коментарите му са неприемливи за страна с голямо руско малцинство.

Вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва е "възмутена" от факта, че Врублевски все още е в Астана, поради което е привикала казахстанския посланик.

От своя страна, говорителят на казахстанското външно министерство Айбек Смадияров нарече тона на Захарова "несъответстващ на природата на съюзническите отношения между Казахстан и Русия като равноправни стратегически партньори" и добави, че руският посланик на свой ред ще бъде извикан в казахстанското министерство.

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

За целта обаче те трябва да бъдат обявени за издирване

Смадияров посочи, че Врублевски ще напусне Казахстан, след като бъде избран нов украински посланик.

Казахстан традиционно поддържа близки отношения в областта на икономиката и сигурността с Русия, но се дистанцира от Москва, след като тя нахлу в Украйна през февруари.

Астана призова за мирно разрешаване на конфликта, който Кремъл нарича "специална военна операция", и отказа да признае референдумите, чрез които Русия анексира украински територии.