Казахстан започна днес да ваксинира населението си срещу коронавируса със собствена ваксина, наречена КазВак. Препаратът сега е в трета фаза на клиничните изпитвания, съобщава "Франс прес".

Според държавната телевизия на страната 50 000 дози от тази ваксина, която я двудозова и е разработена от Държавния институт за биологична безопасност, са били разпределени в цялата страна.

Министърът на здравеопазването Алексей Цой получи първа доза от ваксината, като това стана директно по телевизията. Той каза, че се чувства добре и добави, че казахстанското правителство преговаря с Турция за производството на още повече партиди от препарата.

Президентът на Казахстан Касим Жомар-Токаев приветства научния пробив на страната си, която е една от няколкото държави в света, които са разработили собствена ваксина срещу COVID-19.

Казахстан беше първата страна, започнала да произвежда на своя територия руската ваксина "Спутник V", която досега доминираше в имунизационната кампания.

Здравните власти на страната посочват, че един на 20 души е бил ваксиниран срещу коронавируса от началото на ваксинационната кампания през февруари. Според официалните данни близо 309 000 души в Казахстан са се заразили с коронавируса от началото на пандемията, от които 3 570 души са починали.