Кения ще изпрати още 600 полицаи в Хаити следващия месец, за да подсили международната мисия за борба с бандите. Това заяви президентът на африканската страна Уилям Руто, цитиран от Ройтерс.

Над 10 държави обещаха да изпратят общо около 2900 войници за участие в ръководената от Кения Многонационална подкрепа за сигурност (MSS).Но само около 430 са разположени в Хаити от началото на упълномощената от ООН мисия през юни. Почти 400 от тях от Кения.

Тежко въоръжени банди, които контролират по-голямата част от столицата Порт-о-Пренс, продължават да печелят територия. Миналата седмица членове на бандата Gran Grif извършиха едно от най-смъртоносните нападения в страната през последните години, убивайки най-малко 115 души.

Руто посочи, че мисията подобрява сигурността в Хаити, наричайки борбата срещу бандите "битката, която можем да спечелим". Той добави, че допълнителните 600 служители, ангажирани от Кения, са в обучение и ще бъдат готови за служба следващия месец.

Министър-председателят на Хаити Гари Конил похвали реакцията на полицията на клането миналата седмица. "Полицията и (кенийският) контингент успяха да се разположат по шосе в рамките на - наистина, виртуално - часове, за да се уверят, че въпросният град е бързо защитен, поясни той.

Над 700 000 души в Хаити са напуснали домовете си и над пет милиона гладуват - почти половината от населението, според ООН.

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Борба с бандите на острова