Кенийската полиция постави блокади по улиците, водещи към президентския дворец в четвъртък, докато някои протестиращи обещаха да окупират сградата въпреки отстъплението на президента по предложението за повишаване на данъците, което предизвика масови протести и демонстрации.

Не беше ясно доколко протестиращите ще бъдат успокоени от решението на президента Уилям Руто в сряда да оттегли финансовия законопроект ден след сблъсъците, при които загинаха най-малко 23 души, и парламентът беше щурмуван за кратко.

Руто се бори с най-сериозната криза от двегодишното си президентство, тъй като протестното движение бързо се разрасна от онлайн осъждане на повишаването на данъците в масови митинги, призоваващи за политическа промяна в страната.

Някои поддръжници на протеста казаха, че целите им са постигнати и няма да демонстрират в четвъртък.

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента

Протестиращите се противопоставят на повишаването на данъците в страна, която вече се разтърсва от кризата с разходите за живот

"Врагът беше данъчният законопроект", се казва в публикация на X. "Врагът е смазан. Какво повече искате?"

Други обаче обещаха да продължат, като казаха, че само оставката на Руто ще ги удовлетвори.

"В момента не става дума само за законопроекта за финансите, а за оставката на Руто, каза един от протестиращите, Дейвис Тафари, пред Ройтерс в текстово съобщение. "Като политически активисти трябва да се уверим, че Руто и неговите депутати са подали оставка и са проведени нови избори."

В реч в сряда Руто защити стремежа си да повиши данъците върху продукти като хляб, олио за готвене и памперси, като каза, че е оправдано от необходимостта да се намали високият дълг на Кения, което затрудни вземането на заеми и притисна валутата.

Но той призна, че обществеността категорично е отхвърлила финансовия законопроект. Той каза, че сега ще започне диалог с кенийската младежка общност и ще работи върху нови мерки за икономиката, като започне със съкращения в бюджета на президентството.

За разлика от предишни демонстрации в Кения, свикани от политически фигури и често мобилизирани въз основа на етническа принадлежност, настоящите протести нямат официални лидери, но те като цяло привличат граждани, които са уморени от нарастващите разходи за живот и ендемичната корупция.

От големите градове до селските райони, дори в родния град на Руто Елдорет, повечето от 47-те окръга на Кения се вдигнаха на протести във вторник.

Най-малко 23 души са били убити в цялата страна, а 30 са били лекувани от огнестрелни рани, съобщи Кенийската медицинска асоциация. Медицински служители в Найроби казаха, че има десетки ранени.

Белият дом: САЩ осъжда насилието в Кения

Белият дом: САЩ осъжда насилието в Кения

Джон Кърби призовава за сдържаност, така че повече кенийци да не бъдат излагани на опасност, докато упражняват правото си