Полицията на Кения откри огън по протестиращите, които не приемат резултатите от проведените в страната президентски избори, предадоха Асошейтед прес и РИА Новости.

По информация на полицията в окръг Кисия имаше стълкновения между протестиращи и полицаи.

Опозиционната коалиция в Кения опроверга предварителните резултати, според които Ухуру Кениата води с 55,1 процента от гласовете, а неговият опонент - Райла Одинга има 44 процента. Маржът е от близо 1,4 милиона гласа, при повече от 80 процента от избирателните секции.

Бившият премиер на Кения Райла Одинга заяви, че базата данни на избирателната комисия е била атакувана от хакери и в резултат на това изборите са били опорочени. Шефът на изборната комисия Уабула Чебукати заяви, цитиран от BBC, че има доверие в системата, но претенциите ще бъдат разследвани.

Мнозина се страхуват от повтаряне на насилието след спорни избори преди 10 години. Тогава повече от 1100 кенийци загинаха и 600 000 души бяха разселени след гласуването през 2007 г.
Избирателните представители заявяват, че при 91% от резултатите, Кениата води с около 54,5%, на 44,6% на Одинга.

Общи избори в Кения

Общи избори в Кения

Битката на президентския вот основно е между Кенята и Одинга

Поддръжниците на опозицията протестираха в един от крепостите на Одинга - в столицата Найроби.
Междувременно, в опозиционната крепост Кисму, в западна Кения, репортер на BBC видя група от няколкостотин от неговите поддръжници да излязат по улиците, като викат: "Не Райла, няма мир". След това те бяха разпръснати от полицията, която използва сълзотворен газ.

Инцидентите изглеждат изолирани. Пред журналисти в столицата Найроби, министърът на вътрешната сигурност Фред Матианджи призова кенийците да продължат нормалната си дейност. Той заяви, че не е получил никакви сведения за безредици след гласуването.

Одинга твърди за масови измами на изборите в Кения

Одинга твърди за масови измами на изборите в Кения

Начело избирателите поставят президента Ухуру Кениата

Вътрешният министър предупреди, че достъпът до социални медии може да бъде ограничен, ако "заплашва сигурността на страната".

Междувременно опозиционният лидер Одинга заяви, че хакерите са получили достъп до компютърната система на Независимата избирателна и гранична комисия (IEBC). Те са използвали самоличността на IT мениджъра на комисията Крис Месадо, който беше убит миналия месец.