Американският държавен секретар Джон Кери предупреди страните в Европа и по целия свят да внимават с нарастващата опасност от авторитарен популизъм, съобщава "Асошиейтед прес".

Кери е говорил в Хамбург на срещата на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в която членуват 57 държави, включително САЩ, страните от ЕС, Русия, Украйна, Турция, страни от Централна Азия и др.

"На прекалено много места в региона (който обхваща организацията) има възход на авторитарното мислене, придружено от влошаване на положението с правата на човека, налагането на ограничения на независимите медии, изблик на нетолерантност и на престъпления от омраза", коментирал американският първи дипломат.

Той призова тесногръдието, репресиите и заглушаването на инакомислието да не се превръщат в нещо нормално, като настоя, че всяко отстъпление от основополагащите принципи на свободата е опасна стъпка по пътя към тиранията.

Кери не споменал нито една държава или държавен ръководител, но изтъкнал "увеличаващата се корупция в прекалено много страни, засилване на авторитаризма, действията на някои лидери за промяна на конституцията в опит за консолидиране на властта, разпространяването на фалшиви новини чрез нови медийни платформи, оправдаването на мъченията в някои части на света".