Украинци на възраст от 25 до 60 години, живеещи в Германия и други страни, ще трябва да се явят в наборните центрове на украинските въоръжени сили, каза украинският министър на отбраната Рустем Умеров в интервю за WELT TV, Bild und Politico.

Умеров каза, че ще бъдат "поканени" в пунктове за набор. Той обаче даде да се разбере, че ще последват санкции срещу тези, които избягват наборната служба.

"Все още обсъждаме какво да се случи, ако те не дойдат доброволно", каза министърът на отбраната.

Украинското командване иска да мобилизира между 450 000 и 500 000 войници за отблъскване на руската инвазия. Все още обаче не е ясно как може да се проведе такава мащабна мобилизация в Украйна, която президентът Владимир Зеленски нарече "чувствителен въпрос", пише Welt.

Умеров подчерта, че справедливостта е важна в този въпрос. Мобилизираните трябва да са наясно предварително как ще бъдат обучени и екипирани, къде и кога ще служат и кога ще бъдат демобилизирани.

По-късно, Министерството на отбраната на Украйна направи разяснения относно интервюто с министъра на отбраната Умеров, уверявайки че подобна кампания не се обсъжда.

"Не се обсъжда по настоящем набиране в армията на украинци от чужбина Ако украински граждани в чужбина искат да се присъединят [в армията], те идват в Украйна и се присъединяват", цитира РБК-Украйна началник на отдела за преса и информация на Министерството на отбраната на Украйна Иларион Павлюк.

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

Нови мерки срещу руската агресия