Градската управа на украинската столица Киев планира да оборудва повечето столични приюти със система за автоматично отваряне на вратите. Освен това ще постави и допълнителни модулни стоманобетонни убежища за бързо разполагане в различни квартали на столицата. Това каза на брифинг заместник-председателят на Киевската градска държавна администрация на кмета Виталий Кличко Петър Пантелеев, цитиран от УНИАН.

"Градските власти работят върху оборудването на съществуващите съоръжения за гражданска защита с автоматизирана система за достъп. Такива кодови системи вече са започнали да се тестват в района на Дарницки. И след това ще ги въведем в целия град. Днес около 3000 приюти и приюти могат да бъдат оборудвани с такава система", каза Пантелеев.

Също така градската управа планира да закупи и инсталира около двеста модулни стоманобетонни убежища за бързо разгръщане като допълнителни.

Зеленски разпореди проверка на състоянието на всички скривалища в Украйна

Зеленски разпореди проверка на състоянието на всички скривалища в Украйна

Това се налага след смъртта на трима души, включително дете, пред скривалище в Киев

"Използването на балистични оръжия от врага ни насърчава да създадем допълнителни убежища, лесно достъпни за хората, предимно в жилищните райони на града. Ние също така ще проведем непланирана инвентаризация на съществуващи мазета и сутерени, така че, когато това е технически възможно , за допълване на фонда от защитни конструкции. Вчера депутатите На сесията решиха, че тази година ще бъдат отпуснати допълнителни 750 милиона UAH за ремонт и подреждане на убежища", каза заместник Кличко.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко каза, че на сесията на Киевския градски съвет на 8 юни е гласувано решение за възможността за изземване на помещения с убежища от частни собственици в случай на недопускане на жители или поради лошото им състояние. Градският съвет също се обърна към централното правителство относно въвеждането на наказателна отговорност за недопускане на хора в приюти.

Припомняме, че в началото юни президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на съответните министри да извършат пълна проверка на всички защитни съоръжения в страната.

Заповедта последва трагичен случай - хора по време на въздушна атака в Киев не успяха да влязат в заключено бомбоубежище, в резултат на което две жени и дете бяха убити на входа към него от отломки от руска ракета. Това предизвика вълна от гняв в Украйна. 

От средата на май жители на някои украински градове се оплакват, че не могат да влязат в скривалища по време на руски нападения.

Кличко призна незадоволителната организация на работата на столичните бомбоубежища, но покани Зеленски да сподели отговорността за това с него. Той посочи като причина за това факта, че защитните съоръжения са под юрисдикцията на началниците на районите в града, които се назначават лично от президента.