Украинският президент Петро Порошенко заяви, че Киев няма да съгласува със сепаратистите параметрите на работа на миротворците в Донбас, съобщи РИА Новости.

По време на срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) в Китай руският президент Владимир Путин заяви, че поддържа идеята да бъдат изпратени миротворци в Украйна.

По думите му, миротворците трябва да бъдат само на граничната линия и да обезпечават сигурността на наблюдателите от ОССЕ. Той ще поръча на Външно министерство да внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция, която позволява да се обезпечи сигурността на мисията на ОССЕ в Украйна при изпълнение на тези условия.

Позицията на Путин се разграничава от тази на председателя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александр Захарченко.Той отбеляза, че "сините каски" трябва да бъдат само на линията на фронта.

Държавният глава на Украйна разкритикува това предложение и заяви, че контингентът трябва да бъде из цялата територия на конфликта.

"Предложението на Русия за разгръщане на мисия на ООН само за охрана на мисията на ОССЕ е в крайна сметка странно... Украйна е готова за разговори с членове на Съвета за сигурност на ООН и ние подкрепяме разгръщането на пълноправна мисия на ООН в целия Донбас", заяви Порошенко в ежегодното си обръщение към парламента.

Той поръча на представителите на страната в Ню Йорк да проведат консултации по въпроса с миротворческата мисия с делегацията на Съвета за сигурност.

При това в самата организация заявиха, че не водят преговори за миротворческа мисия в Донбас за приемане на каквото и да е решение трябва да има съгласие от всички страни.