Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди унищожаването на ферибота "Славянин" във временно окупираното пристанище Кавказ. Това се казва в публикация на Генералния щаб във "Фейсбук", цитирана от "Укринформ".

"Друг резултат от координираните действия на нашите сили за отбрана: фериботът на нашествениците е пострадал значително в пристанището на Кавказ", се казва в съобщението.

От Генералния щаб отбелязаха, че днес ВМС съвместно с подразделения от други части на отбранителните сили на Украйна са нанесли "значителни щети" на противниковия ферибот "Славянин" в пристанище Кавказ.

"Нашествениците са използвали този ферибот за превоз на железопътни вагони, моторни превозни средства и контейнери за военни цели. "Славянин" е третият и последен железопътен ферибот, който Русия е имала в посочения регион. Ние продължаваме да унищожаваме врага, неговото оборудване и военни инфраструктура", подчертават от Генералния щаб.

Украйна атакува руското пристанище Кавказ в Керченския проток

Украйна атакува руското пристанище Кавказ в Керченския проток

Дронове са атакували и Крим, Белгородска и Брянска област

Припомняме, че сутринта във вторник губернаторът на Краснодарския край, Вениамин Кондратиев съобщи за атака с дронове срещу ферибот в руското пристанище Кавказ в Темрюкския район, което се намира в Керченския пролив и свързва Русия с окупирания Крим. 

Атаката причинил пожар. Един човек е загинал и няколко души са пострадали сред екипажа и служителите на пристанището. 

Руският министър на отбраната заяви, че през нощта са били унищожени 21 украински дрона над Черно море и Крим. В Брянска и Белгородска област също са били отблъснати атаки с дронове. Украинската страна не е коментирала инцидентите.

Губернаторът на Белгородска област, Вячеслав Гладков, съобщи за атака с дрон на автомобил в село Щетиновка, при която трима мъже са ранени. Губернаторът на Брянска област, Александър Богомаз, съобщи за два свалени дрона над Севския район, без пострадали и разрушения.

ISW: Украйна удря по Крим, а Русия напредва в Донбас

ISW: Украйна удря по Крим, а Русия напредва в Донбас

Путин гради своя евразийска система за сигурност