Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров в неделя предложи в Давос да бъде създадена международна работна група на ниво министри на отбраната и съветници по националната сигурност, която да разработи съвместно механизъм за изтегляне на руските войски от Украйна, съобщава "Укринформ".

Той предложи това на четвъртата среща на съветниците по националната сигурност по украинската формула на мира, представяйки пред участниците точка 6 от инициативата: "Изтегляне на руските войски от територията на Украйна". Участва и ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак.

В публикация на страницата си във Фейсбук Умеров написа, че формулата на мира, предложена от президента Володимир Зеленски, вече обединява 83 държави.

Давос 2024: Двете войни, технологии и глобалната фрагментация

Давос 2024: Двете войни, технологии и глобалната фрагментация

В Давос започна конференция с участието на около 80 държави

Припомняме, че световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град Давос, за да вземат участие в тазгодишния Световен икономически форум.

Над 80 държави са потвърдили свои представители. Това е много повече, отколкото на предишните три конференции миналата година в Дания, Саудитска Арабия и Малта. "Формулата на мира" на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място, като темата за войната в Украйна открива престижния форум още днес, неделя, 14 януари.

Самият Зеленски се очаква в Давос. Във вторник той трябва да изнесе реч на годишната среща на Световния икономически форум (СИФ).

Форумът тази година се провежда под надслов "Възстановяване на доверието", което директно отпраща към темите, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, заради сигуацията в Близкия изток. Освен двете войни, които се водят в момента, сред темите също са залегнали инфлацията и икономическият растеж, технологичните промени и глобалната фрагментация.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се очаква да присъстват в Давос, са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще направят специални обръщения. Макрон е единственият държавен ръководител от страните от Г-7, който ще вземе участие в Давос. Миналата година от Г-7 на форума присъства единствено германският канцлер Олаф Шолц. Американският президент Джо Байдън, както и британският премиер Риши Сунак не са били на Световния икономически форум, след като заеха постовете си.

От САЩ участие ще вземат държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и специалният президентски пратеник за климата Джон Кери.

Аржентинският президент Хавиер Милей, който също е сред участниците на Световния икономически форум, трябва да направи изявление в сряда, 17 януари.

На тазгодишния Световен икономически форум ще присъстват и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Аджай Банга, генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Швейцария иска да настани Русия на масата за преговори

Швейцария иска да настани Русия на масата за преговори

Добре е колкото повече страни да участват, не само от Запада, но и от целия свят

Съгласието по основните принципи за мирно решение на такова широко равнище може да помогне за това един ден Русия да седне на масата за преговори, заяви в неделя швейцарският външен министър Игнацио Касис.