Около 100 хил. души напускат Украйна всеки месец. Това обяви министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин, цитиран от украинските медии.

"Само през миналата година Украйна беше напусната от около 1 млн. украинци. Вижте: когато 100 хил. украинци напускат Украйна ежемесечно, въпросът далеч не е само в това, че там, където отиват, има по-високи заплати. Това е свързано изобщо с бъдещето и качеството на живот", коментира украинският първи дипломат.

Според министъра безвизовият режим на Украйна с Европейския съюз насърчава миграцията. Освен това по думите на Климкин много украински деца учат полски и мечтаят да се преместят в Полша.

"Спомням си как веднъж посетих полско училище в Ивано-Франковск, в което има 24 полски класа и почти нито един поляк", разказа министърът.

По данни на Държавната статистическа служба на Украйна през 2017 г. населението на страната е спаднало с 200 хил. души и възлиза на 42,38 млн. души. През миналата година на 100 починали е имало 63 новородени, което е много сериозен отрицателен прираст.