Руската армия не оставя опитите за обкръжаване на Авдеевка, включително нанася и авиационни удари. Такива са били нанесени и в направлението на Маринка. Ураинските въоръжени сили са отблъснали през вчерашния ден руснаците при Работино и Новопокровка, Запорожка област. Генщабът на Украйна докладва за напредък край Мелитопол. Горещо остава и на левия бряг на Днепър, където украинската армия задържа позициите и води батарейна битка. За общо 74 бойни сблъсъка по цялата фронтова линия за едно денонощие докладват украинските военни. 

"Тази нощ врагът изстреля рекорден брой ударни безпилотни летателни апарати от типа Шахед-131/136 в цяла Украйна. Основното направление на нападение е Киев", съобщиха от ВВС на Украйна, цитирани от "Би Би Си".

Според ВВС на Укайна около 75 атакуващи БПЛА от типа Шахед-131/136 са били използвани за масирана атака на Украйна, 71 дрона са били унищожени от ПВО. Руската страна не коментира.

Военновъздушните сили не уточняват колко дрона са били свалени над Киев. Градската администрация смята, че над столицата са били свалени около 50 дрона.

Кметът Виталий Кличко, пишейки в приложението Telegram, каза, че атаката е ранила петима души, включително 11-годишно момиче, и е нанесла щети на сгради в квартали из целия град.

Фрагменти от свален дрон са предизвикали пожар в детска ясла, каза той.

"По предварителна информация има двама пострадали, като и двамата са с остра реакция на стрес. Това беше най-масираната атака в Киев през последния месец". В Киев отломки от свалени дронове паднаха в поне три района на града.

Експертите прогнозираха увеличаване на атаките с дронове от Русия с настъпването на студеното време. Миналата зима Москва атакува обекти на енергийната инфраструктура.

Сега, след нападение с дрон, 77 жилищни сгради и 120 институции в централната част на Киев са останали без електричество, съобщи градската военна администрация.

Що се отнася до безпилотните самолети в други региони на Украйна, южното командване сутринта съобщи за унищожаването на три безпилотни самолета "Шахед" - един в Николаевска област и два в Кировоградска област. "Нямаше попадения", цитира доклада изданието Babel.

Началникът на Днепропетровската областна военна администрация Сергей Лисак съобщи за пет свалени дрона в неговия регион.

Тревогата за въздушна атака беше отменена в сКиев след най-масовото нападение на дронове камикадзе в последно време.

Тревогата е продължила 6 часа и 8 минути, според РБК-Украйна.

ISW: Русия мобилизира и мигранти с руско гражданство

ISW: Русия мобилизира и мигранти с руско гражданство

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната