От Министерството на външните работи на Украйна изпратиха протестна нота поради изказвания на Милорад Додик, президент на Република Сръбска и представител на тричленното ротационно председателство на Босна и Херцеговина, предаде Sarajevo Times.

Те бяха направени пред руски медии и визираха анексирането на Крим, съобщи председателят на председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич.

Комшич обяви, че позицията Милорад Додик и неговата подкрепа за незаконната анексия на Крим е лична позиция и не е позицията на държавата Босна и Херцеговина.

Членът на председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич заяви, че Босна и Херцеговина като кандидат за страна членка на ЕС, остават ангажирани с позицията на Европейския съюз, че суверенитетът, териториалната цялост и независимостта на Украйна трябва да бъдат зачитани, и че ЕС не признава нито незаконния референдум в Крим, нито резултатите от него, припомняйки позицията на ЕС, че Европейският съюз не признава и няма да признае анексирането на Крим и Севастопол от Руската федерация.

Комшич също така припомни, че през март 2014 г. ЕС въведе ограничителни мерки срещу Русия.

Додик иска да прекрои Балканите, а дали Москва ще го финансира вечно?

Додик иска да прекрои Балканите, а дали Москва ще го финансира вечно?

Опасни фантазии...

"Тези мерки бяха приети в отговор на незаконната анексия на Крим и умишлената дестабилизация на Украйна. Към момента икономическите санкции са удължени до 31 януари 2020 г. ", каза още Комшич.