Препоръките, дадени за Украйна от Европейския съюз (ЕС), които трябва да бъдат изпълнени, за да се присъедини, са напълно реалистични за изпълнение. Това заяви в сряда първият заместник-председател на Върховната рада Александър Корниенко, цитиран от "Укринформ".

"Сега имаме много сериозен и съдържателен диалог с ЕС. Ще го задълбочим. Разбираме за какво говорят партньорите, когато ни отправят своите резерви. Днешните четири допълнителни препоръки към седемте препоръки, които са в сила, не са нещо нереалистични. Разбираме откъде са се появили и ще работим като цял екип, ръководен от нашия президент, правителство и Върховната рада. Ще работим, за да свършим нещата възможно най-скоро", каза Корниенко.

Според него препоръките, идващи от партньорите, не трябва да се приемат като критика, тъй като те помагат на страната да коригира грешките и да подобри определени процеси.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението на Европейската комисия (ЕК), отбелязвайки, че днес историята на Украйна и цяла Европа е направила правилната стъпка.

Министър-председателят Денис Шмигал получи официално от посланика на ЕС в Украйна Катарина Матернова доклада за Украйна в рамките на пакета за разширяване на ЕС.

ЕК призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията

ЕК призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията

Това се казва в изявление на Европейската комисия

Припомняме, че ЕК призова за започване на преговори с Украйна и Молдова след изпълнение на условията.

"Комисията препоръчва на Съвета на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване на Украйна", се казва в изявлението.

Отбелязва се също, че преговорите трябва да започнат официално, след като Киев изпълни оставащите условия, свързани със засилването на борбата с корупцията, приемането на закон за лобирането в съответствие със стандартите на ЕС и укрепването на гаранциите за националните малцинства.

ЕК решава дали Украйна е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС

ЕК решава дали Украйна е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС

Урсула фон дер Лайен похвали Киев

Миналата събота председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен похвали Киев за изпълнението на "повече от 90%" от седемте критерии за реформи, определени от Брюксел.

Зеленски кандидатства за членство в ЕС веднага след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Няколко месеца по-късно, през юни, Украйна получи статут на кандидат за присъединяване.