Киев разкритикува думите на хърватския президент Зоран Миланович, че Крим никога няма да се върне под контрола на Украйна, наричайки ги "неприемливи".

В свое изявление вчера, в което подробно описва възраженията си срещу това Загреб да предостави военна помощ на Киев, Миланович заяви, че е "ясно, че Крим никога повече няма да бъде част от Украйна".

"Считаме за неприемливи изявленията на президента на Хърватия, които на практика поставят под съмнение териториалната цялост на Украйна", написа във Фейсбук говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Вчера Миланович заяви, че военната помощ, предоставена от западните държави на Киев, е безполезна и само ще разшири конфликта.

"Аз съм против изпращането на каквито и да било смъртоносни оръжия там, това удължава войната", подчерта той по повод усилията на Запада да помогне на Украйна да сложи край на незаконната и непровокирана инвазия на Путин.

Президентът на Хърватия разкритикува доставките на танкове за Украйна

Президентът на Хърватия разкритикува доставките на танкове за Украйна

Според Зоран Миланович е лудост да се вярва, че Русия може да бъде победена в конвенционална война

"Каква е целта? Разпадане на Русия, смяна на правителството? Говори се и за разкъсване на Русия. Това е лудост", отсече Миланович.

Той отбеляза и че Крим - полуостровът, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. - никога няма да бъде върнат на Киев.

Това, което Западът прави за Украйна, "е дълбоко неморално, защото няма решение на войната", допълни Миланович.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да възстанови украинския контрол над Крим с аргумента, че полуостровът принадлежи на Украйна и анексирането му не е признато от повечето страни.

Хърватия отпусна 1 милион евро за Украйна

Хърватия отпусна 1 милион евро за Украйна

Нова подкрепа за болници и училища

Миланович спечели президентските избори в Хърватия през 2019 г. като ляв либерален кандидат - обратно на консервативното правителство, което в момента е на власт в страната членка на ЕС и НАТО.

Оттогава насач обаче той направи завой към популисткия национализъм и започна да критикува западните политики спрямо Русия, както и към Балканите.

Миланович си изгради репутация на поддръжник на руския президент Владимир Путин - нещо, което той редовно отричаше.