Украйна продължава по своя път. Към границите на 1991 г. Това заявява тази сутрин Михайло Подоляк, съветник към украинската президентска канцелария в коментар на бунта на Евгений Пригожин и ЧВК "Вагнер" от тази нощ.

Украинските официални лица и политици са значително по-разговорливи да коментират случващото се в Руската федерация, определяно преди всичко като опит за военен преврат от страна на Евгений Пригожин. Въпреки това и техните коментари са значително ограничени и внимателни.

Подоляк заявява началото на украинското контранастъпление е било катализатор на дестабилизацията сред руския елит, а събитията се развиват по сценария, за който украинските власти са говорили през цялата минала година.

"Днес всъщност сме свидетели на началото на гражданска война. Групата на Пригожин превзема военни обекти, щабове и цели градове, като по пътя си не среща почти никаква съпротива, разоръжавайки отделни войници и полицаи. Путин обявява Пригожин за предател и изверг и обявява съответните заповеди до службите за сигурност, но нищо не се случва - криза на контрола, фактическа загуба на властта. В същото време "Вагнер" продължава похода си към Москва.

Според ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов конфликтът между ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и руското военно ръководство е "съвсем реален", не инсцениран и не е фейк.

"Не го определям за рекламна игра или фалшификат. Този конфликт е съвсем реален, а и те по принцип не го крият", казва Буданов, цитиран от УНИАН.

Той отбелязва и че Пригожин "често казва истината" за ситуацията в руската армия, за разлика от руското министерство на отбраната, което обичайно лъже.

"Ако слушате докладите на Конашенков, Министерството на отбраната, генералният щаб като цяло - там всичко е наред, те побеждават, те се движат нанякъде. Пригожин, напротив, казва, че огледайте се - това определено не е победна война, тук е невъзможно да се спечели, вижте грешките, няма по какво да се стреля, армията не разбира какво да прави, не е обучена. Ето защо тя не може да се нарече фалшива. Това е противоборство - истината срещу неистината."

Евролидерите наблюдават без коментар отвъд "източните граници" на Европа

Евролидерите наблюдават без коментар отвъд "източните граници" на Европа

Засега обаче няма други коментари относно въоръжения бунт на Евгений Пригожин