Министерството на външните работи на Украйна защити назначението на Олеся Илашчук за посланик на Киев в София.

Властите в Киев заявиха, че тя притежава нужната квалификация.

Изявлението е в отговор на продължаващите няколко дни публикации в руски и украински медии, в които Илашчук се представя като сексолог и семеен терапевт, а в някои публикации се говореше и за криминално разследване за търговия с диаманти от Сиера Леоне на фирма, в която те я работила.

Указът на президента Володимир Зеленски за смяна на досегашния първи дипломат на Киев Виталий Москаленко бе обнародван в края на миналата седмица.

В изявлението на Външното министерство на Украйна от тази сутрин се посочва, че Олеся Илашчук се е дипломирала с отличие по специалност "Регионално управление" в катедра "Международни отношения" на Факултета по история, политология и международни отношения на Черновицкия национален университет "Юрий Федкович". Тя е специалист по международни отношения, преводач и владее английски език.

Българското правителство е одобрило кандидатурата на Илашчук без никакви резерви, се посочва в изявлението на ведомството, като се допълва, че назначаването за посланици на хора, които не са дипломати от кариерата, е обичайна международна практика.

Украинското външно министерство призова новият посланик да бъде оценяван по резултати, а не по интерпретации и образи.