В петък севернокорейските държавни медии разпространиха снимки на лидера Ким Чен Ун, който наблюдава изпитания на система за изстрелване на ракети, ден след като Сеул обвини Пхенян, че е изстрелял залп от балистични ракети с малък обсег.

Това съобщи АФП. Агенцията се позова на официалните медии на Пхенян.

На снимките се вижда как Ким, облечен в кафяво кожено яке, се усмихва заедно с униформени генерали, докато наблюдава едновременното изстрелване на, както изглежда, 18 снаряда.

Според официалната Корейска централна информационна агенция (КЦНА) в теста са участвали "свръхголеми множество ракетни подсистеми".

Анализатори предполагат, че въоръженият с ядрено оръжие Север може да тества и да увеличава производството на артилерийски и крилати ракети, преди да ги изпрати на Русия за използване в Украйна, нещо, което Пхенян отрича.

Снимки от учението показаха 600-милиметровата ракетна система за многократно изстрелване (MLRS), за която Северна Корея заяви, че може да бъде оборудвана с ядрени бойни глави.

Ученията имаха за цел "да послужат като повод за ясно показване на последствията, с които ще се сблъскат нашите съперници, ако ни провокират", посочи КЦНА.

Северна Корея е изстреляла 10 ракети
Обновена

Северна Корея е изстреляла 10 ракети

Това съобщават японското правителство и южнокорейската армия в четвъртък

Ученията показаха, че Северът "няма да се поколебае да извърши превантивна атака, като се позове на правото на самозащита по всяко време", се казва още в доклада.