Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова военните на страната да "укрепят силата си по всякакъв начин, за да унищожат врага". Това съобщиха държавните медии в петък, докато новите сателитни изображения показват повишена подготовка за евентуален ядрен опит, предаде "Ройтерс".

Ким направи забележките по време на фотосесии с войници, участващи в мащабен военен парад, организиран в понеделник, който отбеляза 90-ата годишнина от основаването на армията.

На парада бяха представени няколко от най-новите ракети на Севера, включително най-голямата му междуконтинентална балистична ракета (ICBM) Hwasong-17 и наскоро изпитана хиперзвукова ракета.

КНДР показва "непобедимата си сила" на мащабен военен парад

КНДР показва "непобедимата си сила" на мащабен военен парад

Северът разполагал с оръжия, които могат да се справят с всяка съвременна война

Експозицията демонстрира "модерността, героизма и радикалното развитие на въоръжените сили на републиката и тяхното несравнимо военно и технологично превъзходство", каза Ким пред войниците по време на фотосесията, предаде държавната информационна агенция KCNA.

Северна Корея казва, че се противопоставя на войната и че нейните оръжия са за самоотбрана, но на парада в понеделник Ким защито нуждата и от ядрени сили за страната.

Миналия месец Северна Корея възобнови тестовете на най-големите си ICBM и има признаци, че скоро може да тества ядрено оръжие за първи път от 2017 г.

"Настоящите сателитни изображения показват, че подготовката е в ход и не трябва да се отхвърля като незначителна дейност", се казва в доклад на базирания в САЩ Център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Анализатори и представители на Южна Корея и САЩ заявиха, че Северът изглежда възстановява тунел № 3 на ядрения си полигон Пунги-ри, използван за подземни ядрени взривове, преди да бъде затворен през 2018 г. на фона на преговорите за ядрено разоръжаване с Вашингтон и Сеул.

Оттогава Ким каза, че страната вече не е обвързана със самоналожения мораториум върху тестовете, но Северна Корея не коментира работата или потвърди целта.

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Ким Чен Ун обеща да увеличи ядрения арсенал на Северна Корея

Нощният военен парад показа и най-голямата и най-нова междуконтинентална балистична ракета

Търговските сателитни изображения от понеделник показват строителство на нови сгради, движение на дървен материал и увеличение на оборудването и доставките непосредствено пред новия вход на Тунел № 3, съобщи CSIS.

"Датата на седмия ядрен опит несъмнено ще зависи изключително от личното решение на Ким Чен Ун", се казва в съобщенията.