Китай обяви, че президентът Си Цзинпин се е срещнал със севернокорейския вожд Ким Чен-ун в североизточния китайски пристанищен град Далиан, съобщава "Асошиейтед прес".

Срещата, която се е провела вчера и днес, е втората между двамата лидери през последните седмици. През март Ким посети Пекин, което беше първото му посещение в чужбина, откакто пое властта преди шест години.

Според китайската официална агенция "Синхуа" Си Цзинпин е дал банкет в чест на Ким и двамата са имали "пълна и задълбочена размяна на мнения за отношенията между Китай и КНДР и основни въпроси от общ интерес". Лидерите са разговаряли "в сърдечна и приятелска атмосфера". 

"Докато съответните страни елиминират враждебната политика и заплахите за сигурността срещу Северна Корея, Северна Корея няма необходимост да притежева ядрени оръжия, а денуклеаризацията е постижима", изтъкнал Ким, цитиран от "Синхуа". 

Мистерия около кацането на самолет от Северна Корея в Китай

Мистерия около кацането на самолет от Северна Корея в Китай

Някои медии предполагат, че самият вожд Ким Чен-ун може да е бил на борда

Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, въпреки че търговията между тях се срина през последните месеци, след като Пекин се съобрази с икономическите санкции на ООН в отговор на ядрените и ракетните изпитания на Северна Корея.

Срещата между Си и Ким се състоя, докато севернокорейският вожд се подготвя да проведе историческа среща на високо равнище с президента на САЩ Доналд Тръмп, която се очаква да се проведе в началото на юни.

Китай се старае да потвърди значението си в процеса по намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

Вождовете Ким и Си демонстрираха близки отношения

Вождовете Ким и Си демонстрираха близки отношения

Северна Корея все още има мощен защитник в лицето на Китай