С усмивки и енергични ръкостискания, Северна Корея и Китай използваха изненадващата визита на севернокорейския комунистически вожд Ким Чен-ун, за да покажат, че въпреки неотдавнашното напрежение, Пхенян все още има мощен защитник и Пекин няма да бъде заобиколен в дискусиите за съдбата на непредвидимия му съсед, отбелязва "Асошиейтед прес".

Секретните разговори на севернокорейския вожд Ким Чен-ун с китайския президент Си Цзинпин (превърнал се междувременно в пълен господар на Китай по подобие на китайския вожд Мао Цзедун) в Пекин имаха за цел подобряване на позициите на двете страни преди очакваните срещи на Ким с южнокорейския президент Мун Дже-ин и американския президент Доналд Тръмп през следващите седмици.

Основната цел на Пекин е да потвърди отново значението си за тези разговори, от които той е изключен. Китай изглеждаше все по-изолиран, след като отношенията му със Северна Корея се влошиха, а Пхенян протегна ръка на Сеул и Вашингтон.

Ким Чен-ун увери Китай в ядреното си разоръжаване

Ким Чен-ун увери Китай в ядреното си разоръжаване

Ким е поканил държавния глава на Китай да посети Пхенян

"Посещението на Ким Чен-ун показва, че Китай не е маргинализиран, а играе водеща роля. Това съхранява голяма част от репутацията на Китай", изтъква Пан Жонгинг, който е експерт по Северна Корея в Университета Ренмин в Пекин.

Официалните информации от двете страни днес обрисуват с приповдигнат тон топлите отношения между двамата лидери в опит да омаловажат напрежението заради разработването на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети от страна на Северна Корея.

В тези информации, "Ким отново потвърди традиционното приятелство между двете страни, сякаш нищо не се е случило, след като отношенията се влошиха до безпрецедентно ниски нива", посочва Бони Глейзър, който е експерт по Азия в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Отношенията между двете комунистически държави се обтегнаха, след като Китай подкрепи по-тежки санкции на ООН срещу Северна Корея и спря вноса на въглища и желязна руда. През миналата година Пхенян сякаш се опитваше да унижи Пекин, насрочвайки част от ракетните си изпитания по време на провеждането на големи световни срещи на високо равнище в Китай.

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Стратегическо посещение в Пекин

Ким посети неофициално Китай по покана на Си Цзинпин, уточни официалната китайска новинарска агенция "Синхуа", в първото си посещение в чужбина, откакто пое властта през 2011 г. "Синхуа" уточни, че посещението е продължило от неделя до сряда, но това очевидно е включвало времето за пътуване от Пхенян със специалния брониран влак, с който Ким е пътувал и който тайно е пристигнал в Пекин в понеделник и е тръгнал в обратна посока във вторник следобед.

Въпреки че Китай се опита да запази в тайна посещението на Ким Чен-ун, а в сряда го определи като "неофициално", китайските власти са му отдали подобаващите почести като държавен глава, включително церемония по посрещане и военни почести в центъра на китайската столица.

Си и съпругата му също така са дали банкет за Ким и съпругата му. Освен това те са наблюдавали заедно художествено представление.

За Китай посещението също така представя пред китайската общественост, че Си Цзинпин е твърдо решен да направлява отношенията на Пекин със Северна Корея по начин, който е в услуга на интересите на Китай.

Анализатори посочват, че Ким може да е почувствал необходимост да се консултира с традиционния съюзник на страната си преди срещите на върха с Мун Дже-ин и Тръмп. Неговият изолиран баща - Ким Чен-ир, за първи път посети Китай като вожд на Северна Корея през май 2000 г., за да се консултира с китайското държавно ръководство преди срещата си с бившия южнокорейски лидер Ким Де-чун.

Китай също не би искал първата среща в чужбина на Ким да бъде с някой друг освен със Си Цзинпин.

"Това е Китай, затвърждаващ регионалната си хегемония и влияние, подчертавайки: "Хей, първо с мен ще говориш", коментира Майкъл Ковриг, който е старши съветник за Североизточна Азия в Международната кризисна група.