Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е заявил пред китайския президент Си Дзинпин в Пекин, че Северна Корея е поела ангажимент ядрено да се разоръжи, съобщава китайската държавна медия "Синхуа", цитирана от ДПА.

Снимка 347821

Източник: ЕПА

Днес Китай потвърди разпространената през последните три дни медийна информация, че Ким Чен-ун е бил на неофициално посещение в азиатската държава. Това е първата чуждестранна визита на вожда на КНДР от поемането му на властта в края на 2011 г.

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Китай потвърди за визитата на Ким Чен-ун

Стратегическо посещение в Пекин

"Това е наша последователна позиция - да поемем ангажимент за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, което е според волята на президента Ким Ир Сен и генералния секретар Ким Чен Ир", казал Ким Чен-ун пред Си.

Снимка 347822

Източник: ЕПА

Северна Корея е "склонна да проведе диалог със САЩ и да участва в среща на двете държави", добавил той.

Снимка 347820

Източник: ЕПА

Ядреното разоръжаване може да бъде постигнато, "ако Южна Корея и САЩ отговорят на нашите усилия доброжелателно, създадат атмосфера на мир и стабилност, докато в същото време предприемат мерки за осъществяване на мира", продължил севернокорейският лидер.

Ким Чен-ун напусна Пекин?

Ким Чен-ун напусна Пекин?

Ако има новини, ще ги съобщим

Си от своя страна подчертал, че Китай приветства "важните усилия" на КНДР.

Снимка 347818

Източник: ЕПА

Севернокорейската държавна медия информира, че Ким е поканил държавния глава на Китай да посети Пхенян в "удобно време" и Си е приел поканата.

Напрежението на Корейския полуостров се "развива бързо" и Ким е "усетил, че трябва лично да информира Си" за ситуацията.

Ким Чен-ун с изненадваща визита в Китай?

Ким Чен-ун с изненадваща визита в Китай?

Агенция "Киодо" информира, че са предприети сериозни мерки за сигурност

По време на "неофициалната визита" в Китай, която е продължила от неделя до сряда, Ким и съпругата му са присъствали на банкет.

Снимка 347817

Източник: ЕПА

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната му иска "подробна информация" от Китай за разговорите.

Снимка 347814

Източник: ЕПА

Стана ясно, че Си Дзинпин е информирал САЩ и Южна Корея за срещата. Китайският лидер ще бъде на двудневна визита в Южна Корея по-късно тази седмица.

Снимка 347815

Източник: ЕПА

За края на април е организирана среща между южнокорейския президент Мун Дже-ин и Ким Чен-ун, а през май има вероятност да бъдат организирани разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР.