Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун приключи прегледа на плана за изстрелване на четири ракети по американската територия Гуам. Той заяви по време на инспекцията на стратегическите войски, че изчаква да види какво ще правят "глупавите янки".

По думите му, цитиран от ЦТАК - Централната телеграфна агенция на Корея, с "ясно съзнание ще вземе предвид всички плюсове и минуси" и съзвана, че конфронтацията е неблагоприятна и за двете страни.

В Гуам се готвят за нападение от Северна Корея

В Гуам се готвят за нападение от Северна Корея

Ким Чен-ун истински ще съжалява

Коментарите, публикувани в държавните медии в Северна Корея се появиха след като министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди: "Не стреляйте по хората на този свят, освен ако не искате да понесете последствията".

Агенция привежда и точните думи на Ким Чен-ун, че "американските империалисти сами са се наденали примката около шията със своята безразсъдна военна конфронтация, но той още известно време ще наблюдава глупавото поведение на янките".

За да се намали напрежението и "за да се предотврати военен конфликт със САЩ, то трябва да се спре провокацията и да ни оставят на мира.

Северна Корея заплаши Гуам с ядрена атака

Северна Корея заплаши Гуам с ядрена атака

КНДР е готова във всеки момент

Ако САЩ не последват съвета на севернокорейския лидер ще "настъпи преломния исторически момент, когато артилерийските ракети "Хвасон" ще ги хванат за гърлото". Последните, както посочва ЦТАК, са получили депеша да бъдат в бойна готовност за ракетен пуск и да се хвърлят във всеки един момент в бой по заповед на партията".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп още един път увери днес, че Вашингтон е готов да отговори на всяка една заплаха от страна на Северна Корея. Според изявлението на Белия дом, публикувано във връзка с проведен телефонен разговор Тръмп - японския премиер Синдзо Абе, САЩ са готови да защитават и отговорят на всяка една заплаха от страна на КНДР както по отношение на САЩ, така и по отношение на техни съюзници, Южна Корея и Япония".

Миналата седмица Доналд Тръмп влезе в реториката на Северна Корея и заплаши с "огън и ярост", както и предупреди Пхенян да не посяга на Гуам. На острова са разположени американски авиационна и военноморска база.
От Пентагона увериха, че ракетен удар на Северна Корея спрямо ГУАМ ще провокира в региона пълномащабни военни действия.