Вождът на Северна Корея Ким Чен-Ун планира 2017 г. да е най-доброто време за изстрелване на ядрени оръжия, като се възползва от лидерските преходи в Южна Корея и САЩ. Това съобщава високопоставен дезертьор, цитиран от Агенция "Франс прес".

В първата си пресконференция след като избяга от поста като зам.-посланик на Северна Корея във Великобритания през август, Тае Йонг-Хо обяви, че Ким Чен-Ун е издал заповед на партиен конгрес през май да завърши ядреното развитие до края на следващата година.

"Тъй като Южна Корея ще провежда президентски избори и администрацията се сменя в САЩ, Северна Корея гледа на 2017 г. като най-доброто време за развитие на ядрени оръжия", обяви Тае пред местни журналисти.

"Това се основава на изчисленията, че САЩ и Южна Корея няма да могат да вземат физически и военни мерки, защото ще са обвързани с вътрешна политика", допълва дезертьорът.

Северна Корея извърши два ядрени теста през 2016 г. и изстреля редица ракети в преследване на крайната си цел - да достигне САЩ с ядрена глава.

Тае Йонг-Хо заяви още на пресконференцията, че Ким Чен-Ун никога няма да продаде ядрения арсенал на Северна Корея, независимо колко голям финансов стимул му бъде предложен.

Основната цел на лидера на Северна Корея е да отвори нов диалог със САЩ от позицията на потвърдена ядрена сила, допълни Хо.

Вашингтон вече многократно обеща, че никога няма да приеме Северна Корея като ядрена държава.

Тае Йонг-Хо обясни, че той не е запознат какъв прогрес в действителност е направила Северна Корея в програмата си за ядрени оръжия, тъй като такава информация не се предоставя на дипломати. Дори външният министър не знаел.

Тае Йонг-Хо живеел в Лондон, когато избягал в Южна Корея с жена си и двата си сина. Той стана един от най-високопоставените дипломати, които някога са дезертирали.