Лидерът на КНДР Ким Чен Ун помоли специалния посланик на Южна Корея да предаде послание на американските власти, съобщи корейската агенция Ренхап, цитиран от РИА Новости.

Двамата се срещнаха в Пхенян, специалният посланик предаде писмо от президента Мун Чже Ин.

Ким чен Ун се обяви за диалог с Юга

Ким чен Ун се обяви за диалог с Юга

След като делегацията му се завърна от Олимпиадата

След срещата той заяви, че Ким Чен Ун не е съгласен с мнението на Вашингтон за това, че няма прогрес по въпроса на разоръжаване на Корейския полуостров. Лидерът на КНДР също отбеляза, че демонтажа на полигона Пхунгери практически лишава страната от възможността да провежда нови ядрени изпитания. По думите му, международната общност не оценява в пълна степен стъпката на Пхенян.

В същото време Ким Чен Ун заяви, че все още се надява на завършване на процеса на урегулиране на ситуацията на полуострова и нормализация на отношенията със САЩ до приключване на президентските пълномощия на Доналд Тръмп през януари 2021 г.

Той допълни, че не свързва формалното споразумение за прекратяване на войните на Корейския полуостров с присъствието на американски войски в региона.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

Първата в историята среща на върха на САЩ и КНДР, на която се срещнаха Тръмп и Ким Чен Ун беше на 12 юни в Сингапур. В резултат на срещата Тръмп заяви, че е подписал документ с КНДР и подчерта, че процесът на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров започва много скоро.

Севернокорейският лидер в своето представяне определи подписаните документи в резултат на срещата на върха като нов старт в отношенията на двете страни и съобщи за много промени в бъдеще.

Единствено след това не постъпиха каквито и да са съобщения за мерките на КНДР по ядрено разоръжаване, което да предизвика недоволството на Тръмп. В края на август президентът на САЩ заяви, че е поръчал на държавния секретар Майк Помпео да отложи плануваната визита в КНДР.