Севернокорейският лидер Ким Чен Ун инспектира снимки, направени от новия шпионски сателит на страната на "основни целеви региони", включително южнокорейската столица Сеул и градове, в които се намират американски военни бази, съобщиха държавните медии в събота .

Разполагащата с ядрени оръжия Северна Корея изстреля сателита във вторник, но представители на отбраната на Южна Корея и анализатори казаха, че възможностите му не са независимо проверени.

Ким разгледа снимки на Сеул и други градове Мокпо, Кунсан, Пьонгтаек и Осан, където са разположени военни бази на САЩ и Южна Корея. Снимките са направени, докато сателитът минава над полуострова в петък сутринта, съобщи държавната информационна агенция KCNA.

Ким разгледа снимките, както и изображения на някои райони в Северна Корея, по време на посещение в петък в контролния център на Националната администрация за аерокосмически технологии (NATA) в Пхенян.

Южна Корея: Русия помогна на КНДР да изстреля шпионски сателит

Южна Корея: Русия помогна на КНДР да изстреля шпионски сателит

Това твърди разузнавателната агенция на Сеул

В събота Ким посети контролния център още веднъж, за да разгледа още снимки, направени сутринта на различни целеви региони в Южна Корея: Джинхае, Пусан, Улсан, Поханг, Тегу и Гангненг.

Една снимка показва американския самолетоносач Carl Vinson, който пристигна на пристанище в южнокорейския град Пусан във вторник, според KCNA.

По време на посещението Ким също така инспектира снимки на американската военноморска база Пърл Харбър и военновъздушната база Хикам, направени от сателита, докато минаваше над Хаваите рано в събота.

В отделен коментар, публикуван от KCNA в събота, Северна Корея критикува Съединените щати за предоставянето на модерни оръжия на своите "марионетки", като каза, че дори малка искра на Корейския полуостров би довела до глобална ядрена война.

"По-добре е Съединените щати да обмислят катастрофалните последици от предлагането на оръжие на марионетните сили", се казва в него.

Висши дипломати на Япония, Южна Корея и Съединените щати говориха в петък и "категорично осъдиха изстрелването (21 ноември) заради дестабилизиращия му ефект върху региона", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ .

Ким Чен-ун: Шпионският ни сателит е за самозащита срещу световния империализъм

Ким Чен-ун: Шпионският ни сателит е за самозащита срещу световния империализъм

Пхенян показа мускули