Северна Корея получи помощ от Русия за успешното изстрелване на разузнавателен сателит тази седмица. Това твърдят южнокорейски депутати в четвъртък, позовавайки се на разузнавателната агенция на страната.

Изстрелването във вторник беше третият опит на Северна Корея и първият след рядкото посещение на президента Ким Чен Ун в Русия през септември, по време на което Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян да изгради сателити.

След разговори между лидерите Северна Корея изпрати данни за ракети-носители, използвани при двете предишни и неуспешни изстрелвания на сателити, а Русия предложи своя анализ на данните, твърди член на парламентарната комисия по разузнаването на Южна Корея.

Друг член на комитета посочва, че КНДР може да изстреля още сателити и да проведе ядрен опит през следващата година.

Северна Корея твърди, че успешно е извела шпионски сателит в орбита

Северна Корея твърди, че успешно е извела шпионски сателит в орбита

Изстрелванията предизвикват осъждане от САЩ, Япония, Южна Корея

Последното изстрелване предизвика осъждане от Съединените щати и други западни страни, докато Южна Корея суспендира част от военния пакт от 2018 г. със Севера.

Русия и Северна Корея отрекоха сделки с оръжие, но обещаха да засилят военното сътрудничество.

Говорителят на външното министерство на Москва Мария Захарова отрече в сряда незаконни военни сделки със Северна Корея, заявявайки, че Русия изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Резолюциите на ООН, приети с подкрепата на Русия, забраняват разработването на технологии, приложими към програмите на Северна Корея за балистични ракети и сътрудничеството в области като ядрената наука, технологиите, космическото и аеронавигационното инженерство.

Столтенберг: Северна Корея да изостави своите ядрени и ракетни програми

Столтенберг: Северна Корея да изостави своите ядрени и ракетни програми

Позиция на НАТО