Днес Северна Корея извърши изстрелване на ракета, за която се смята, че носи сателит. Това обявиха Южна Корея и Япония, съобщава "Ройтерс". Това би било третият опит на Пхенян тази година да постави първия си шпионски сателит в орбита.

По-късно страната обяви, че успешно е поставила шпионски сателит в орбита, съобщава Washington Post.

Твърдението на Севера не може да бъде незабавно потвърдено, но изстрелването със сигурност ще предизвика силно осъждане от страна на Съединените щати и техните партньори, тъй като ООН забранява на Северна Корея да извършва изстрелвания на сателити, наричайки ги прикритие за тестове на ракетна технология.

Космическите власти на Севера заявиха в изявление, че тяхната космическа ракета носител е поставила сателита Malligyong-1 в орбита във вторник вечерта след излитане от главния център за изстрелване на страната. Изявлението гласи, че лидерът Ким Чен Ун е наблюдавал изстрелването. В него се казва още, че изстреляният шпионски сателит ще повиши бойната готовност на Северна Корея в отговор на враждебните военни действия на нейните съперници. То гласи още, че ще бъдат изстреляни и други сателити.

Северна Корея по-рано уведоми Япония, че планира да изстреля сателит между сряда и 1 декември. Длъжностни лица в Сеул и Токио казаха, че не могат веднага да потвърдят дали сателитът е поставен в орбита.

Изстрелването днес е първото, откакто севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с Владимир Путин в модерното космическо съоръжение на Русия през септември за среща на върха, на която руският президент обеща да помогне на Пхенян да изгради сателити.

Путин говори на Ким за новите дрехи и старите приятели

Путин говори на Ким за новите дрехи и старите приятели

Близо 3 часа е продължила срещата между двамата

Южнокорейски официални лица твърдят, че този опит вероятно включва техническа помощ от Москва като част от разрастващо се партньорство, при което се смята, че Северна Корея изпраща милиони артилерийски снаряди на Русия. Русия и Северна Корея отричат ​​подобни оръжейни сделки, но публично обещават по-задълбочено сътрудничество.

"Изстрелването е поредното грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", каза заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд.

Армията на Южна Корея заяви, че се смята, че изстреляната от КНДР ракета носи разузнавателен сателит и е била изстреляна на юг от района Тончанг-ри, където се намира основното съоръжение за изстрелване на сателити на Севера.

Японското правителство издаде извънредно предупреждение за жителите на юг да се скрият от евентуална заплаха от севернокорейска ракета. По-късно стана ясно, че ракетата изглежда е прелетяла над и покрай Окинава към Тихия океан около 22:55 ч., като предупреждението за извънредни ситуации бе отменено.

КНДР планира нов тест на шпионски сателит до 1 декември

КНДР планира нов тест на шпионски сателит до 1 декември

Информирани са властите в Япония

Севернокорейската държавна медия KCNA съобщи днес, че е "суверенно право" на страната да засили военната си мощ срещу ръководената от САЩ система за космическо наблюдение, както и да защити разработването на военни сателити на Пхенян.

Японският министър-председател Фумио Кишида повтори, че изстрелването на Северна Корея е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и заплаха за безопасността на японските граждани. По-рано той каза, че отбранителните системи на страната му, включително разрушителите Aegis и ракетите за противовъздушна отбрана PAC-3, са готови за всяка възникнала "неочаквана ситуация". Япония не е предприела стъпки за унищожаване на ракетата, каза бреговата охрана, цитирайки министерството на отбраната.

Няма незабавни съобщения за щети от изстрелването, каза главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно, който нарече честите изстрелвания на ракети от Северна Корея заплаха за мира и безопасността.

Мацуно каза, че снарядът се е разпаднал на множество части, като първата е паднала на 350 км западно от Корейския полуостров извън прогнозираната зона в 22:50 ч. местно време. Втората част е паднала седем минути по-късно в зоната, прогнозирана от Пхенян и извън ИИЗ на Япония, каза той.

Американски самолетоносач акостира в Южна Корея

Американски самолетоносач акостира в Южна Корея

В демонстрация на разширено възпиране срещу ядрените и ракетните програми на КНДР

Пхенян смята своите космически и военни ракетни програми за суверенно право и заяви, че планира флота от сателити за наблюдение на движенията на американски и южнокорейски войски. Анализаторите казват, че шпионските сателити са от решаващо значение за подобряване на ефективността на оръжията на Северна Корея.

В понеделник военните на Южна Корея издадоха предупреждение, изискващо Северна Корея да измести всеки план за изстрелване на сателит, описвайки ги като акт на провокация, застрашаващ сигурността на Южна Корея. Той каза, че е изпълнил своята част, за да спази споразумението от 2018 г. със Севера да не участва в действия, които повишават регионалното напрежение, докато Северът многократно го е нарушавал, като е изстрелвал ракети и летял с дронове.

Южнокорейските власти заявиха, че преразглеждат възможността за спиране на някои части от споразумението.

След опита за изстрелване през май Южна Корея извади останките от сателита от морето и каза, че анализът показва, че той е имал ограничена употреба като платформа за разузнаване.

САЩ и Южна Корея преразглеждат стратегията за възпиране на Северна Корея

САЩ и Южна Корея преразглеждат стратегията за възпиране на Северна Корея

Министрите на отбраната на Южна Корея и САЩ подписаха актуализираната Адаптирана стратегия за възпиране