Южна Корея и Съединените щати преразгледаха днес двустранно споразумение за сигурност, насочено към възпиране на заплахите от страна на Северна Корея, съобщава "Ройтерс". Те обещаха да продължат натиска върху Пхенян въпреки другите глобални проблеми.

Министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик и неговият американски колега Лойд Остин подписаха актуализираната Адаптирана стратегия за възпиране (TDS) по време на преговори за сигурност в Сеул, обявиха от министерството на отбраната. Преразглеждането беше счетено за необходимо, тъй като съществуващата стратегия не адресира адекватно бързия напредък в ракетната и ядрената програма на Северна Корея, се казва в съобщението. Министерството на отбраната не уточни какво е актуализирано в споразумението, което гласи, че Съединените щати ще използват стратегически военни активи, включително ядрени сили, за защита на своите съюзници.

Стратегия за възпиране е създадена за първи път през 2010 г., но сега придобива важност на фона на напредването на ядрените програми и тези за балистични ракети на Северна Корея.

САЩ и Южна Корея също са се съгласили да засилят съвместните учения, както и сътрудничеството с Япония, за възпиране и по-добра подготовка за севернокорейски атаки.

Южна Корея, Япония и САЩ ще проведат първите съвместни въздушни учения

Южна Корея, Япония и САЩ ще проведат първите съвместни въздушни учения

Показване на единство срещу Пхенян

Остин каза, че неотдавнашните посещения на американска подводница с ядрени балистични ракети и бомбардировача B-52 в Южна Корея са били част от усилията за възпиране, както и че темпото на такова разполагане може да продължи въпреки други глобални кризи. "Ще продължим да правим нещата, които сме обещали да правим", каза Остин на брифинг и добави, че през последната година американската армия е имала повече присъствие в Индо-тихоокеанския регион, отколкото в миналото. По думите му тя е "по-способна да реагира на всичко, което може да се случи".

Тази година Южна Корея и Съединените щати задълбочиха дискусиите по координирането на съюзническия ядрен отговор по време на война.

Според проучване на мозъчния тръст на Атлантическия съвет скорошните промени в способностите и намеренията на Северна Корея и Китай вероятно ще увеличат "драматично" риска възпирането на САЩ и Южна Корея да се провали през следващото десетилетие. Поради това съюзниците трябва да вземат мерки за укрепването му. Проучването не допуска, че ядрена атака е вероятен сценарий, но изразява опасения, че Пхенян може да се почувства насърчен да ескалира с по-ограничени военни действия.

Войната между Израел и "Хамас" и нахлуването на Русия в Украйна също хвърлиха сянка върху срещата днес на фона на нарастващото военно сътрудничество на Пхенян с Москва и въпроси относно подкрепата на Севера за бойците на "Хамас".

Западът може и да се притеснява от сближаване Русия-Северна Корея, Китай може и да не се

Западът може и да се притеснява от сближаване Русия-Северна Корея, Китай може и да не се

Но Пекин има и голям дял в световната търговия и не може да си позволи щети от дестабилизиращо поведение и заплахи с ядрени оръжия

"Въпреки конфликтите, които се случват в много части на света, нашият съюз е най-мощният съюз в историята и в света", каза Шин на брифинга. Той отбеляза, че неотдавнашните учения с бойна стрелба са били най-големите в историята на съюзниците и че засилването на съвместните учения ще гарантира, че Северна Корея може да бъде наказана "незабавно и силно", ако нападне.

В неделя президентът на Южна Корея Юн Сук Йол обяви, че съюзниците трябва да бъдат готови за всякакви провокации от страна на Северна Корея, включително "изненадваща атака в стил 'Хамас'". На приема Остин потвърди, че ангажиментът на САЩ за защита на Южна Корея включва пълния набор от американски военни способности, съобщиха от офиса на Юн.

"Регионът е загрижен за фокуса на Съединените щати", каза Бони Глейзър, експерт по Азия в Германския фонд Маршал на Съединените щати. "Ние участваме в две войни", обясни тя и добави, че другата причина за "безпокойство" на САЩ са предстоящите президентски избори следващата година.

Срещите по отбраната идват на фона на опасения, че Северна Корея се готви да изстреля военен разузнавателен сателит. Пхенян също е обвинен, че доставя боеприпаси на Русия за използване във войната в Украйна, като в замяна получава техническа подкрепа за подпомагане на оръжейните му програми.

Северна Корея: САЩ да не коментират отношенията ни с Русия

Северна Корея: САЩ да не коментират отношенията ни с Русия

Напрежение на Корейския полуостров

Руският президент Владимир Путин каза на неотдавнашна среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че Русия ще помогне на Северна Корея да изгради сателити, но не даде подробности.

Ръководителите на отбраната на Южна Корея, Япония и Съединените щати се съгласиха в неделя да започнат схема за споделяне на данни в реално време за севернокорейските ракети през декември, съобщи министерството на отбраната на Южна Корея.

"Виждаме повече тристранно сътрудничество, отколкото някога сме виждали", заяви Остин на брифинг днес.