Железопътният трафик по границата между Северна Корея и Русия скочи тази седмица до най-високото си ниво от години, което предполага доставка на оръжие от Пхенян на Москва, след като техните лидери обсъдиха по-задълбочено военно сътрудничество, каза американски мозъчен тръст, цитиран от Ройтерс.

Сателитни изображения показаха "безпрецедентни" около 73 товарни вагона на жп гара Туманганг в севернокорейския граничен град Расон, се казва в доклад на проекта Beyond Parallel на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

Трафикът е бил много по-голям от наблюдавания през последните пет години, включително от нивата преди пандемията, се казва в него.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин проведоха среща в руския Далечен изток миналия месец, обсъждайки военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаване на военното и икономическо сътрудничество.

"Като се има предвид, че Ким и Путин обсъдиха някакъв военен обмен и сътрудничество на неотдавнашната си среща на върха, драматичното увеличение на железопътния трафик вероятно показва доставки на оръжия и боеприпаси за Русия от Северна Корея", каза мозъчният тръст, въпреки че не може да бъде сигурен поради широкото използване на брезенти за покриване на вагоните.

САЩ и Южна Корея предупредиха, че военното сътрудничество между Северна Корея и Русия е нарушение на санкциите на ООН срещу Пхенян. Те изразиха загриженост, че Москва може да търси боеприпаси от Северна Корея, за да подкрепи намаляващите си запаси заради нахлуването си в Украйна, докато Пхенян може да получи технологична помощ за своите шпионски сателити и ракетни програми.

Северна Корея разкритикува президента на Южна Корея Юн Сук Йол за това, че критикува сътрудничеството на Пхенян след срещата на върха, заявявайки, че е "естествено" и "нормално" съседните страни да поддържат близки отношения.

Западът може и да се притеснява от сближаване Русия-Северна Корея, Китай може и да не се

Западът може и да се притеснява от сближаване Русия-Северна Корея, Китай може и да не се

Но Пекин има и голям дял в световната търговия и не може да си позволи щети от дестабилизиращо поведение и заплахи с ядрени оръжия