Южна Корея привика руския посланик, за да предупреди Москва да не предприема военно сътрудничество със Северна Корея, съобщава "Ройтерс". Миналата седмица севернокорейския лидер Ким Чен Ун и президента Владимир Путин се срещнаха в Русия.

Първият заместник-министър на външните работи на Южна Корея Чанг Хо-джин привика посланика на Русия в Сеул, за да призове "Русия незабавно да спре всякакви действия за разширяване на военното сътрудничество със Северна Корея и да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН". Това се казва в изявление на външното министерство на Южна Корея.

Чанг изтъкна, че Русия трябва да изпълни ролята си на член на Съвета за сигурност на ООН, за да се справи с ядрената заплаха на Северна Корея. По думите му, всякакви действия, които застрашават сигурността на Южна Корея биха подкопали отношенията ѝ с Русия.

Северна Корея обяви - Путин може да ни посети след "епохалните разговори"

Северна Корея обяви - Путин може да ни посети след "епохалните разговори"

По информация на американски представители разговорите се отнасяли до изпращането на оръжие за Русия

Той добави още, че страната му "ще си сътрудничи с международната общност, за да предприеме решителни действия, за да гарантира, че има ясни последствия и че подобни действия ще имат много негативно въздействие върху корейско-руските отношения"

Съобщението на Сеул идва, след като на севернокорейския лидер Ким бяха представени варианти за военно сътрудничество в руския космически център Восточний космодрум миналата седмица.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол е в Ню Йорк тази седмица и ще присъства на Общото събрание на ООН на 20 септември. Официални лица във Вашингтон и Сеул изразиха загриженост, че Москва може да се стреми да придобие боеприпаси от Северна Корея, като в замяна даде на Пхенян технологична помощ за своите шпионски сателити и ракетни програми.

Путин говори на Ким за новите дрехи и старите приятели

Путин говори на Ким за новите дрехи и старите приятели

Близо 3 часа е продължила срещата между двамата