Китай се е превърнал в основен икономически поддръжник на Русия след нахлуването в Украйна, предоставяйки помощ, която помага на Москва да избегне икономически санкции и контрол над износа на технологии. Това показва доклад на американското разузнаване, цитиран от "Вашингтон таймс".

В доклад на Службата на директора на националното разузнаване на САЩ се казва, че Китай сега е най-важният търговски партньор на Русия и купува петрол на намалени цени, което осигурява основен източник на приходи за Москва, докато тя се бори да финансира своята 17-месечна инвазия в Украйна.

Руският внос от Китай през 2022 г. се оценява на 76 милиарда долара, което е ръст от 13%, а износът за Китай е нараснал с 43% до 114 милиарда долара, се посочва в доклада за китайската подкрепа за Русия. Проучването, обобщаващо американското разузнаване относно китайската военна и невоенна помощ за Русия, се изисква от законодателството на Конгреса, разрешаващо разузнавателни дейности.

Докладът заключава, че Китай "преследва различни механизми за икономическа подкрепа за Русия, които смекчават както въздействието на западните санкции, така и контрола върху износа".

В доклада, публикуван от комисията по разузнаването на Камарата на представителите, не се споменава директно изпращане на военно оръжие на руснаците. 

Ван И: Китай ще продължи да укрепва стратегическите отношения с Москва

Ван И: Китай ще продължи да укрепва стратегическите отношения с Москва

И да задълбочат връзките на инициативата "Един пояс, един път" с Евразийския икономически съюз

Джим Хаймс, високопоставен демократ в постоянната избрана комисия по разузнаването на Камарата на представителите, каза в четвъртък, че докладът подчертава степента на китайската подкрепа за руската инвазия в Украйна и необходимостта от натиск на САЩ и Запада върху Китай за предотвратяване на потока от помощ от разширяване.

"Войната на Русия срещу Украйна е активирана в голяма степен от желанието на Китай да ги подкрепи, по пряк и непряк начин", каза г-н Хаймс. "Надявам се, че този доклад изяснява на Пекин, че Съединените щати и светът ще разберат, ако предприемат допълнителни действия, които подкрепят бруталната инвазия на Путин."

Адмирал Джон Акуилино, командир на Индо-тихоокеанското командване, наскоро разкритикува подкрепата на Китай за Кремъл, отбелязвайки "чистата подкрепа от [Китайската комунистическа партия за] ... незаконната, нелегитимна война, която руснаците водят срещу Украйна."

Русия уверена, че САЩ не могат да я разделят от Китай

Русия уверена, че САЩ не могат да я разделят от Китай

Нямало има риск преговорите между Вашингтон и Пекин да създадат проблеми на Москва

Китай отказа да осъди руската инвазия, каза той, и подкрепи руснаците "в информационното пространство", като разшири твърденията на руската пропаганда, че НАТО е причинило конфликта в Украйна.

"Това е пълна лъжа", каза адмирал Акуилино на форума за сигурност в Аспен миналата седмица.

Kитайски супертанкери помагат на Москва да премести руски суров петрол от региона на Урал до китайските пристанища, се казва в доклада на ODNI. Подкрепата последва решението на САЩ и други държави от Г-7 да ограничат използването на западни карго услуги и застраховки за доставки на руски петрол.

Китайските фирми също доставят някои технологии с "двойна употреба", които подпомагат военните операции на Русия в Украйна, се казва в доклада.

"Митническите записи показват, че държавни отбранителни компании на КНР доставят навигационно оборудване, технология за заглушаване и части за изтребители на санкционирани руски правителствени отбранителни компании", се казва в доклада.

Бюрото за промишленост и сигурност на Министерството на търговията наложи санкции на 24 китайски компании за тяхната подкрепа за руската военна или отбранителна индустрия.

Франция обвини Китай, че доставя несмъртоносна военна помощ на Русия

Франция обвини Китай, че доставя несмъртоносна военна помощ на Русия

Сигнал към Пекин да не се намества в конфликта

След като Русия беше блокирана от белгийската платежна система SWIFT, Китай помогна на Русия, като увеличи търговията с китайската валута юан. Повече от 20 банки в Русия вече използват китайската версия на SWIFT.

Китай също е доставил на Русия дронове и части за тях на стойност над 12 милиона долара, показва доклада.

През август 2022 г. китайската държавна China Poly Technologies, поставена в черния списък на Министерството на търговията на САЩ през 2013 г., изпрати навигационно оборудване на руската държавна компания за военен износ и използване на транспортни хеликоптери M-17. На Русия са доставени и произведени в Китай антени за електронно заглушаване за военни превозни средства.

Крайната цел на САЩ в играта с Украйна - не Русия, а Китай?

Крайната цел на САЩ в играта с Украйна - не Русия, а Китай?

Вашингтон гледал на Киев като на инструмент за влияние върху Русия и региона

Друга китайска фирма, China Taly Aviation Technologies Corp. е изпратила части на руски производител на ракети за използване в мобилни радари. Радарът може да се използва за откриване на вражески реактивни изтребители, ракети и дронове за руската зенитно-ракетна система С-400, която сега е разположена в Украйна.

Според доклада китайският министър на отбраната Ли Шанфу се е срещнал с руския президент Владимир Путин в Москва през април, когато е било обсъдено военно сътрудничество. По време на срещата партньорството между Пекин и Москва беше наречено "безгранично".

Кремъл: През октомври Путин ще отиде в Китай

Кремъл: През октомври Путин ще отиде в Китай

Руският президет ще участва във форума "Един пояс, един път"