Израелската армия обяви "състояние на готовност за война", след масираната ракетна атака от ивицата Газа рано тази сутрин. "Готовността за война" се обявява в съобщение на пресслужбата на генералния щаб на израелската армия.

"Израелските отбранителни сили обявяват състояние на готовност за война", е точната формулировка.

Заявява се и че израелските граждани в южните и централните райони са длъжни да останат в близост до убежища, а тези, които живеят в близост до ивицата Газа - в убежищата. По данни на спасителни служби 70-годишна жена е била тежко ранена, по-леко ранен е бил и 20-годишен мъж в друга част от засегнатите региони, съобщи AP.

В момента началникът на генералния щаб оценява ситуацията и одобрява планове за продължаване на операциите на армията, се заявява в съобщението на военните.

Появи се и информация, че израелската армия е започнала да нанася въздушни удари по ивицата Газа тази сутрин.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви по време на заседание на израелския кабинет по сигурността, че Хамас е започнал война срещу Израел и обеща, че Израел ще победи в тази война.

По-рано пресслужбата на армията за отбрана на Израел потвърди, че от ивицата Газа са изстреляни ракети. Сирените звучат непрекъснато от рано тази сутрин на много места в страната, включително района на Тел Авив и околностите му.

Десетки ракети бяха изстреляни от Газа към Израел

Десетки ракети бяха изстреляни от Газа към Израел

Съобщения за ранени и пострадали

Тел Авив обикновено държи палестинската групировка "Хамас" отговорна за атаките, идващи от крайбрежния анклав, а израелските военни обикновено отговарят с въздушни удари.

Изстрелването на ракетите идва след седмици на повишено напрежение по нестабилната граница на Израел с ивицата Газа и тежки сражения на окупирания Западен бряг.

На фона на случващото се министърът на отбраната на страната Йоав Галант одобри набирането на резервисти в армията.