Израелските въздушни удари удариха няколко цели в ивицата Газа във вторник. Това съобщава АП, като цитира изявление на армията. Няма данни за жертви. 

Израелската армия заяви, че е използвала дрон, хеликоптер и танк, за да нанесе удари по множество постове в северната и южната част на Газа, принадлежащи на групировката "Хамас".

Ударите са били в отговор на бунтовете на разделителната ограда между Газа и Израел. Палестинците са хвърляли камъни и взривни устройства и стреляли по израелски войници.

Палестински протестиращи се събраха за 12-и пореден ден към границата на анклава с Израел. Демонстрациите прераснаха в ожесточени сблъсъци с израелските сили за сигурност.

Палестинските здравни служители съобщиха, че израелските сили са застреляли и ранили 11 протестиращи по време на митинга във вторник.

Израел удари Газа

Израел удари Газа

Напрежение в Близкия изток

Припомняме, че израелската армия нанесе дни по-рано друг удар с безпилотен самолет по ивицата Газа след бурни протести, при които палестинци бяха ранени от израелски огън.

Ударът в ранната вечер е един от поредицата, които настъпиха на фона на почти ежедневните протести на границата от страна на палестинците, след като Израел затвори пропускателния пункт Ерец от Газа. 

Израел е наложил въздушна, сухопътна и морска блокада на бедния палестински анклав, откакто ислямистката групировка Хамас завзе контрола през 2007 г.

Хиляди палестински работници от Газа не могат да влязат в Израел поради затварянето на пропускателния пункт Ерез, което израелската неправителствена организация "Гиша" осъди като "колективно наказание".

Израел е издал разрешителни за работа на около 18 500 души от Газа.

Израел уби трима палестинци на Западния бряг и един в Газа

Израел уби трима палестинци на Западния бряг и един в Газа

Ескалация на напрежението в Близкия изток

В ивицата Газа спорадично избухват въоръжени конфликти между Израел и бойци.

През май в резултат на размяна на израелски въздушни удари и ракетен обстрел от Газа загинаха 34 палестинци и един израелец.