Северна Корея е уведомила Япония за плана си да изстреля ракета с космически сателит между 22 ноември и 1 декември в посока Жълто море и Източнокитайско море. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на японската брегова охрана.

Припомняме, че ако тестът се осъществи, това ще бъде трети опит на ядрената държава тази година да изведе шпионски сателит в орбита.

Два предишни опита се провалиха. След последния опит през август учените от Северна Корея обещаха да опитат отново през октомври.

За втори път Пхенян се провали да изведе шпионски сателит

За втори път Пхенян се провали да изведе шпионски сателит

Северна Корея ще разследва причините

Изстрелването ще бъде първото, откакто лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун направи рядко пътуване в чужбина през септември и посети най-модерния руски космически център, където президентът Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян да построи сателити.

Пхенян заяви, че планира флотилия от сателити за наблюдение на движенията на американски и южнокорейски войски.

Северна Корея изстреля сателит на 31 май. Новата ракета-носител Chollima-1 се повреди поради нестабилност в двигателя и горивната система.

Южна Корея: КНДР готви изстрелване на шпионски сателит с помощ от Русия

Южна Корея: КНДР готви изстрелване на шпионски сателит с помощ от Русия

Това обяви южнокорейската Националната разузнавателна служба в доклад

Страната се опита да изпълни мисията на 24 август, но отново се провали, след като ракетният ускорител показа проблем по време на третия си етап.

САЩ, Южна Корея и Япония възприемат като провокация ракетните тестове на Пхенян.