Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун съобщи, че страната му трябва да  "нанесе удар" на онези, които налагат санкции, като гарантира, че икономиката е по-самостоятелна, съобщава държавната медия, цитирана от "Ройтерс".

Той обяви тази позиция на втората среща САЩ-КНДР в Ханой, която се провали през февруари и сигнализира за продължаващия фокус върху икономическото развитие.

По отношение на позицията на Северна Корея на срещата на върха, Ким заяви, че ще удвои усилията си за създаване на самостоятелна национална икономика, "така че да се нанесе тежък удар на враждебните сили, които с кървясъли очи смятат, че санкциите могат да поставят Северна Корея на колене", според KCNA.

Отношенията между САЩ и Северна Корея остават неясни след срещата на върха на 27 февруари в Ханой, която се провали поради различията относно това доколко Северна Корея е готова да ограничи ядрената си програма и доколко САЩ са готови да облекчат икономическите санкции.

Помпео се надява на трета среща САЩ-Северна Корея

Помпео се надява на трета среща САЩ-Северна Корея

Вашингтон не е разочарован от срещата на върха в Ханой

Държавни медии в КНДР разпространяват снимки и доклади за посещения на Ким в поне четири икономически проекта през последните пет дни, включително реконструиран универсален магазин, туристически курорти и икономически център близо до границата с Китай.

На подобна пленарна сесия миналата година Ким официално обяви "нова стратегическа линия", която се фокусира върху икономическия напредък и подобряването на живота на северните корейци, вместо предишния двустранен подход за развитие на икономическото и ядреното оръжие.

Очаква се Северна Корея да свика заседание на своя законодателен орган, Върховния народен съвет, в четвъртък. На среща днес управляващата партия издигна и Чо Сон Хуи, един от водещите преговарящи Северна Корея-САЩ, на длъжност като член на Централния комитет на партията.

Въпреки че не посочва изрично "враждебните сили", които налагат санкции, Ким показва по-твърда позиция спрямо Вашингтон, твърдят анализатори.

Коментарите са часове преди среща между Доналд Тръмп и южнокорейския президент Мун Дже-ин във Вашингтон, за да обсъдят Северна Корея и други въпроси за сътрудничество.

Американските военни не виждат напредък в ядреното разоръжаване на КНДР

Американските военни не виждат напредък в ядреното разоръжаване на КНДР

Тяхната активност, която наблюдаваме, се разминава с ядреното разоръжаване

Мун предполага, че санкциите могат да бъдат облекчени, за да се позволи междукорейска икономическа ангажираност в замяна на някои ядрени отстъпки от Северна Корея, но досега Вашингтон не е съгласен.

Относно Ким Чен-ун, "той не спомена директно САЩ, но свързва санкциите с враждебни сили", обяснява Шин Беом-чул, старши сътрудник в Азиатския институт за политически изследвания в Сеул.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео коментира пред комитета на Конгреса в сряда, че би искал да остави "малко място" в санкциите, в случай че Северна Корея има "значителен" напредък относно отказ от ядрени оръжия.

В Ханой, Ким потърси облекчение от големите санкции на САЩ, но Помпео заяви, че те трябва да останат в сила, докато Северна Корея не се откаже на напълно. "Режимът на правоприлагане, основната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, трябва да остане в сила докато не се потвърди отказ от ядрено оръжие", обяснява той.

КНДР възстановява полигон за далекобойни ракети

КНДР възстановява полигон за далекобойни ракети

Пхенян започна работа по възстановяването на ракетна площадка