Военен парад в столицата на Северна Корея отбеляза 70-ата годишнина от края на Корейската война, празнуван в Северна Корея като "Ден на победата". Това се случи в четвъртък вечер, предава "Ройтерс".

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, руският министър на отбраната Сергей Шойгу и членът на Политбюрото на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун присъстваха на събитието.

Присъствието на руската и китайската делегация на събития с ядрените ракети на Северна Корея изпъква на фона на предишната политика на Пекин и Москва, когато те се опитваха да се дистанцират от ядрените оръжия и развитието на балистични ракети на своята съседка.

Тримата, се забавляваха и отдаваха чест на севернокорейските войски и оръжията на парада.

Ким Чен Ун се хвали с ядрени ракети пред Шойгу

Ким Чен Ун се хвали с ядрени ракети пред Шойгу

И Русия, и Китай забраниха ядрените ракети на КНДР в ООН, но Москва вече е доволна от ядрената модернизация на Ким

В него бяха включени най-новите междуконтинентални балистични ракети Hwasong-17 и Hwasong-18 на Северна Корея, според севернокорейската държавна медия (KCNA). Смята, че ракетите имат достатъчно обхват, за да ударят цели навсякъде в Съединените щати.

В реч на парада министърът на отбраната генерал Кан Сун Нам обвини Съединените щати и техните съюзници в увеличаване на напрежението в региона.

Събитието включваше и прелитане от нови атакуващи и шпионски дронове.

Новите дронове за наблюдение могат да се използват за проучване на цели в реално време, извършване на оценка на щетите по време на война и като цяло подобряване на стратегическата осведоменост за ситуацията, каза Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация Карнеги за международен мир.

Новите атакуващи дронове биха имали ограничена употреба във война на Корейския полуостров предвид тяхната уязвимост към противовъздушната защита, но "Северна Корея може да се опита да предложи тези дронове на външни клиенти", каза Панда.

Делегации от Русия и Китай отиват в Северна Корея по случай годишнина от Корейската война

Делегации от Русия и Китай отиват в Северна Корея по случай годишнина от Корейската война

Северна Корея готви голям военен парад за 27 юни

Ким беше домакин на прием за Шойгу. По време на работен обяд севернокорейският лидер се закле в солидарност с руския народ и неговата армия. Шойгу похвали севернокорейската армия като най-силната в света. Двамата освен това обсъдиха стратегическа сигурност и сътрудничество в отбраната.

На друга среща Шойгу прочете поздравителна реч от руския президент Владимир Путин. В нея той благодари на Северна Корея за подкрепата ѝ по време на "специалната военна операция" в Украйна, съобщиха държавните медии.

Вашингтон обвини Пхенян, че предоставя оръжия на Русия за нейните военни усилия в Украйна. Заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател каза в четвъртък, че САЩ са много загрижени за връзките между Москва и Пхенян. Самите Пхенян и Москва отрекоха да са извършвали сделки с оръжие.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза: "Всички членове на Съвета за сигурност и, честно казано, всички държави-членки на ООН споделят една и съща отговорност за спазване на резолюциите на Съвета за сигурност".