Върховният водач на Северна Корея Ким Чен-ун приветства "блестящия успех" на страната си в справянето с новия коронавирус (COVID-19), съобщава държавната информационна агенция на комунистическата държава.

Изказвайки се по време на заседание на Политбюро, Ким е изтъкнал, че страната "предотврати нахлуването на зловредния вирус и поддържа стабилно положение".

Северна Корея затвори границите си и постави хиляди в изолация преди шест месеца, след като вирусът се разнесе из целия свят.

Комунистическият режим твърди, че в страната няма заразени с вируса, въпреки че анализатори отбелязват, че това е малко вероятно.

Уточнява се, че Ким е "анализирал подробно шестмесечната национална спешна антиепидемична работа" на заседание на Политбюро вчера. Той казал, че успехът в справянето с вируса е "постигнат от надалеч провиждащото ръководство на централния комитет на партията".

Ала вождът подчертал важността на поддържането на "максимална бдителност без... отпускане на противоепидемичния фронт", като добавил, че вирусът все още присъства в съседните страни.

"Той многократно предупреди, че прибързаното разхлабване на противоепидемичните мерки ще доведе до невъобразима и безвъзвратна криза", се посочва в информацията на севернокорейската държавна новинарска агенция.

В края на януари Северна Корея се задейства бързо срещу вируса, блокирайки границите си, а по-късно постави под карантина стотици чужденци в столицата Пхенян.

Освен това режимът постави десетки хиляди свои поданици в изолация и затвори училищата.

Северна Корея вече отвори училищата, но запази забраната за публични събирания и задължи хората да носят маски на обществени места, се казва в информация на "Ройтерс" от 1 юли, като се цитира служител на Световната здравна организация.

СЗО съобщи също, че в момента страната е тествала само 922 души за вируса, като всички са били с отрицателни проби.

Северна Корея, която споделя дълга граница с Китай, отдавна твърди, че в страната няма нито един заразен с новия коронавирус.

Оливър Хотъм, управляващ редактор на специализиран новинарски сайт за Северна Корея, заяви пред Би Би Си по-рано тази година, че това вероятно не е вярно.

"Много малко вероятно е там да не е имало заразени, защото граничи с Китай и Южна Корея. Особено с Китай, предвид размера на трансграничната търговия ... Наистина не виждам как е възможно те да са могли да го предотвратят", отбеляза той.

"Но те наистина взеха предпазни мерки рано, така че мисля, че е възможно да са предотвратили голяма епидемия", допълни Хотъм.