Египтянинът Сейф Елдин Мустафа, който през март месец отвлече самолет, ще бъде екстрадиран от Кипър. Това решение е постановил съдът в Никозия, предава кореспондентката на БНР.

Пред съда в Египет се очаква Мустафа да отговаря по обвинения за отвличането на самолет с 81 пътници на борда.

Припомняме, че заложническата драма се разигра на кипърското международно летище в Ларнака на 29 март тази година. Тя продължи почти 7 часа. Сейф Елдин Мустафа принуди самолет на авиокомпания Egyptair с 81 пътници и екипаж на борда да се отклони от курса си от Кайро за Александрия и да кацне на кипърското летище.

Похитителят заплашил, че носи колан с експлозиви и ще се самовзриви. Впоследствие бе установено, че самоделната му „бомба” е фалшива. Тя представлявала само наредени една до друга кутии на мобилни телефони.

Ситуацията бе разрешена благополучно, като бяха освободени всички пътници и екипаж. Похитителят се предаде и бе арестуван.

Защитата на египтянина в Кипър се бори срещу екстрадицията му, като изтъкна, че в Египет той е заплашван от мъчения или смърт. Това особено важало за режима на президента Абдел Фатах Сиси. Защитата водела борбата си на основание Хартата за правата на човека.

Показанията на Мустафа, че в родината му ще бъде преследван заради политическите му възгледи били отхвърлени от Районния съд на Никозия. Според магистратите убедителни доказателства за това не са представени.

От египетското правителство са постъпили уверения, че Сейф Елдин Мустафа ще получи справедлив съдебен процес, както и че човешките му права ще бъдат защитени. Кипърският съд е приел тези уверения.

И властите в Египет, и тези в Кипър са категорични, че отвличането на самолета не е терористичен акт.

По време на съдебните засения в Никозия египтянинът отправи политически обвинения към правителството в родината си. Преди това, при преговорите за освобождаването на заложници стана ясно, че похитителят действа от лични мотиви, тъй като искал да види бившата си съпруга, която е кипърска гражданка.