Кипър разкритикува остро Турция за действия, които според Никозия стоят зад създаването на нов миграционен маршрут, който непропорционално го е натоварил с най-високия процент на търсещите убежище в ЕС, информира "Франс прес".

Кипър, членка на Европейския съюз от 2004 г., е регистрирала нарастване на мигрантите и бежанците през последните седмици и месеци.

Мнозина влизат чрез нелегално преминаване на патрулираната от ООН буферна зона, която разделя острова между гръцкото мнозинство на юг и отцепническата кипърска турска държава на север.

Кипър заяви, че е имал най-високия дял на молби за убежище в ЕС в продължение на четири поредни години, при четири процента от населението си (от цялото население на ЕС), в сравнение със средната стойност за Общността от близо един процент.

"По-голямата част от миграционните потоци произхождат от Турция, страна, която не успява да изпълни всички договорки относно миграцията към Кипър", се казва в съвместно изявление на външното и вътрешното министерство на страната.

"Всъщност позицията на Турция доведе до създаването, а не до предотвратяването на нов мигрантски маршрут в Източното Средиземноморие, който непропорционално натоварва Кипър и оказва огромно напрежение върху националната система за предоставяне на убежище", допълват двете кипърски ведомства. 

Никозия ще повдигне "мащаба на миграционната криза, с която се сблъсква Кипър" в Брюксел, за да гарантира, че "получава помощта, необходима за ефективното справяне с нея", се подчертава в изявлението.

В него се изтъква също, че има "спешна нужда" Европейската комисия и международните организации да помогнат на Кипър да спира нелегалните мигрантски потоци и да осигурява законно връщане.

На среща вчера външният министър Никос Христодулидс и вътрешният министър Никос Нурис подчертаха "тежестта и мащаба" и "непропорционалната тежест върху раменете на Кипър от миграционните потоци".

Те са се разбрали да издигнат проблемите с миграцията на видно място в дневния си ред преди телеконференцията на министрите на външните работи и вътрешните работи на страните членки на ЕС на 15 март, както и "предстоящите дискусии за Турция на ниво ЕС".

Кипър има най-много заявления за убежище за пръв път в ЕС спрямо големината на населението си, показват последните статистически данни на Общността.

През третото тримесечие на 2020 г. страната е регистрирала за първи път 1 640 молби за убежище, което представлява 1 848 на един милион от населението ѝ, уточнява Евростат.

През декември Нурис заяви, че през 2019 г. Кипър е получил приблизително 17 000 молби за убежище, което е увеличение с повече от 500 процента в сравнение с 2015 г.