Президентът на Кипър Никос Христодулидис заяви, че Кипър "не участва по никакъв начин във военните действия" в Близкия изток след предупрежденията от страна на "Хизбула", посочи "Филелефтерос".

Ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че Кипър ще бъде смятан за "част от войната", ако позволи на Израел да използва летището му за военни операции.

"Република Кипър не е част от проблема, Република Кипър е част от решението. И тази наша роля, проявена например чрез хуманитарния коридор, е призната не само от арабския свят, но и от цялата международна общност", заяви Христодулидис според кипърския вестник "Филелефтерос".

Не е известно Кипър да е предоставял земя или бази за израелската армия, но в миналото е позволявал на Израел да използва неговото огромно въздушно пространство за провеждане на въздушни учения.

Насрала заяви, че неговата група ще се бори "без правила" и "без таван" в случай на по-широка война. Той говори на мемориално събитие за командир, убит при израелски удар миналата седмица - най-старшият фигура на Хизбула, убит досега в текущия конфликт с Израел.

Хизбула отговори с най-голямото си нападение с дронове и ракети срещу Израел. Представители на ООН изразиха загриженост относно ескалацията, а американският пратеник Амос Хохщайн пътува до Израел и Ливан, за да призове двете страни да не преминават към пълномащабен конфликт.