Турция може да е откраднала технически данни, които са й позволили да изпрати сондажен кораб до конкретно място на юг от Кипър, което енергийните компании Eni и Total са избрали да извършат собствено проучвателно сондиране, коментира кипърски представител, цитиран от АП.

Говорителят на правителството Кириакос Кушос обяснява, че въпреки че кипърските власти нямат конкретно доказателство, считат, че Турция успява да се добере до техни данни за да насочат своя кораб към конкретната цел.

Целта е разположена в район или блок, където Кипър е лицензирал италианците Eni и французите Total за търсене на въглеводороди. Двете компании са лицензирани да извършват проучвателно сондиране в седем от 13 блока, които съставляват изключителната икономическа зона на Кипър.

"Има информация, която вероятно е вярна, че те са откраднали планове и проучвания от конкретна компания, затова са отишли ​​на конкретното място", допълва Кушос и не смята, че двете компании са предали данните на Турция.

"За съжаление Турция се превърна в пиратската държава на източното Средиземноморие", коментира той.

Външният министър на Кипър Никос Христодулидес заяви, че ЕС е близо до санкции срещу лица или компании, участващи в незаконно сондиране.

ЕС планира да разшири санкциите срещу Турция за сондажа в Средиземно море

ЕС планира да разшири санкциите срещу Турция за сондажа в Средиземно море

Външните министри на 28-те страни членки на ЕС инструктираха Съвета на ЕС да подготви нови санкции срещу турския бизнес и лица