Кипър подписа споразумение с Airbus Helicopters за закупуване на шест леки бойни хеликоптера с опция за още шест, информира Асошиейтед прес. Страната се стреми да хвърли въоръжението от съветската епоха и да закупи военно оборудване, съвместимо с други държави-членки на Европейския съюз.

Финансовите параметри на сделката не бяха разкрити при подписването на споразумението за хеликоптерите H145M. Министърът на отбраната на Кипър Хараламбос Петридес заяви, че хеликоптерът може да работи ден и нощ, да поразява прецизно цели с масова огнева мощ и може да поддържа наземни операции в ролята на събиране на информация.

"С придобиването на новите ударни хеликоптери Airbus ние също ще можем да укрепим съществуващата рамка на нашите многобройни международни и регионални партньорства, като увеличим оперативната съвместимост с регионалните държави", каза Петридес.

Изпълнителният вицепрезидент на Airbus Helicopters Оливие Мишалон подписа сделката от името на своята компания.

Кипър се опитва да продаде 11 щурмови хеликоптера Ми-35 от съветската ера, които закупи преди повече от 20 години поради остарялата им авионика и високите разходи за поддръжка. Сърбия е проявила интерес към закупуването на хеликоптерите.