След критиките, че е действала схема "паспорти за пари", Кипър засилва процедурите за проверка на инвеститори, които искат да получат ЕС паспорт, съобщава АП. 

Финансовият министър Харис Георгиадес коментира, че новите процедури ще бъдат "по-строги и по-достоверни" и че броят на паспортите ще бъде ограничен до 700 на година.

В допълнение към контрола, който кипърските власти понастоящем извършват, чуждестранните агенции също така ще извършват "изчерпателни проверки", за да гарантират пригодността на всеки кандидат. Георгиадес счита, че може и да са имали "слабости" в процедурите по предходните правила. Той отхвърля предположенията, че кипърското правителство управлява схема "паспорти за пари".

"Отхвърляме идеята, че кипърският паспорт се продава. Ние не зависим от тази схема, но е полезно допълнение към инструментите, които стимулират икономическото развитие", обяснява Георгиадес. Той предполага, че чуждестранни компании стоят зад негативната медийна информация и целта е да се попречи на инвестициите в Кипър.

Кипър не е публикувал никакви официални данни колко души са получили паспорти, какви са техните националности или колко пари са се озовали в хазната. Марио Мавридис, депутат от най-голямата партия ДИСИ, изчислява, че схемата е генерирала около 4,8 милиарда евро между 2013 и 2016 година. Според правилата на схемата кандидатът трябва да инвестира в Кипър поне 2 милиона евро в недвижими имоти, кипърски фирми, акции или държавни облигации. Кандидатите също така не трябва да имат криминално досие и трябва да декларират постоянно пребиваване в Кипър.

Говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд коментира, че Комисията "следи отблизо" подобни схеми за инвестиции. Той допълва, че държавите-членки на ЕС "следва да използват своите прерогативи за предоставяне на гражданство в съответствие с международното и европейското законодателство и в дух на искрено сътрудничество" с други страни от ЕС.