Президентът на Кипър заяви във вторник, че няма да "отвори нов път" за незаконната миграция, като пусне през страната повече от две дузини кандидати за убежище, които сега са блокирани в контролираната от ООН буферна зона, която разделя разделената от войната островна държава, обобщи АП.

Президентът Никос Христодулидис заяви пред репортери, че правителството му е готово да предостави всякаква хуманитарна помощ на 27-те мигранти от Афганистан, Камерун, Судан и Иран, ако възникне такава необходимост.

Но той заяви, че 180-километровата буферна зона "няма да се превърне в нов път за преминаване на нелегални мигранти".

Турция им позволява да преминават през нейната територия и им позволява да се качват на самолети и лодки, които се насочват към северната част на Кипър, каза Христодулидис.

Кипър е разделен през 1974 г., когато Турция нахлува след преврат, извършен от поддръжниците на съюза с Гърция, подкрепяни от гръцката хунта. Единствено Турция признава декларацията за независимост на кипърските турци в северната част на острова, където поддържа сили от над 35 000 военнослужещи.

Кипър се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., но само международно признатият юг се ползва с всички предимства на членството и има право да предоставя убежище или международна закрила на мигранти.

ООН заяви, че 27-те мигранти - приблизително половината от които са жени и деца - получават храна, вода, първична първа помощ и подслон чрез нейната агенция за бежанците ВКБООН, след като кипърските власти са им отказали да подадат молби за убежище.

ООН заяви, че няма мандат да обработва молби за убежище.

ООН заяви, че няма мандат да обработва молби за убежище и не може да връща мигрантите нито в северната част на страната, нито в Турция.

"Правим постъпки пред Република Кипър да изпълни задълженията си по силата на правото на Европейския съюз и международното право", заяви говорителят на мироопазващите сили на ООН Алим Сидик пред Associated Press. "Търсим решение, което да работи."

Пристигането на мигрантите става няколко дни преди изборите за местен и Европейски парламент, където миграцията е основен въпрос на кампанията и по който крайната десница се е възползвала, за да постигне големи успехи, според проучванията на общественото мнение.

През последните години в Кипър се наблюдава значително увеличение на броя на мигрантите, които търсят убежище, след като са достигнали до северната част на страната от Турция и са пресекли буферната зона.

От Кипър отпътува помощ за Газа в очакване на ремонт на плаващия кей

От Кипър отпътува помощ за Газа в очакване на ремонт на плаващия кей

Помощта ще бъде съхранявана във временни складове в морето

Според официални лица комбинацията от строги мерки, включващи засилени полицейски патрули по южната граница на буферната зона, ускорено разглеждане на молбите за убежище и ускорени процедури за репатриране, са намалили броя на тези пресичания с повече от 85%.

През първото тримесечие на годината островът се сблъска и с голям приток на сирийски бежанци, които го достигнаха с лодки от Ливан. Но споразумение с ливанските власти от миналия месец ефективно спря пристигането на такива хора с лодки.

Пратеникът на ООН се завръща в Кипър за преговори

Пратеникът на ООН се завръща в Кипър за преговори

Надежда за обединение

Това не е първият случай, в който мигрантите се оказват блокирани в буферната зона, и кипърските власти са предпазливи да не повторят това затруднение. През 2021 г. камерунските кандидати за убежище Грейс Енджей и Даниел Еджуба, които бяха заседнали в буферната зона в продължение на шест месеца, бяха отведени в Италия.