Пощенските служители в Кипър вече ще се придвижват с електрически мотоциклети, а държавният автопарк се подменя с електроколи, съобщи БНР. В транспорта в страната предстоят значителни промени с обявената от правителството програма за насърчаване на използването на електрически превозни средства.

До 2 години кабинетът заменя мотоциклетите и мотопедите на обществените служби с електрически, включително 100% от използваните в системата на кипърските пощенски услуги. Ще бъдат закупени 28 електрически автобуса за обществения пътнически транспорт.

Кипър се стреми електрическите превозни средства да представляват 25% от новите регистрации до 2030 г., а през същия период всички новозакупени държавни превозни средства да бъдат електрически, съобщи министърът на транспорта Янис Карусос.

В момента в страната са регистрирани малко над 200 електрически превозни средства, а целта е до 10 години те да са около 36 000.

За постигането на тези цели за електронна мобилност в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени близо 39 млн. евро, посочи министърът.

30 млн. евро ще бъдат дадени като стимули за закупуването от частни лица и фирми на електрически коли, мотопеди, мотоциклети и велосипеди.

Над 4 млн. евро са предвидени за инсталиране на 1000 зареждащи станции в публично достъпни места, които трябва да са готови до 5 години.

Електромобилите отделят 50% по-малко парникови газове от дизелите

Електромобилите отделят 50% по-малко парникови газове от дизелите

Едва 1,7% от новите автомобили, продавани в Европа, са електрически