Киргизстан призова гражданите си при възможност да отложат пътуванията до Русия, съобщава "Ройтерс".

Препоръката на външното министерство идва след смъртоносната стрелба край Москва, за която бяха обвинени мигранти от централноазиатската държава.

Атаката засили вече съществуващите антимигрантски настроения в Русия, особено към работниците от предимно мюсюлманските страни от Централна Азия.

Вчера мъж, роден в Киргизстан, беше задържан под стража от руски съд по обвинение, че е осигурил подслон на четиримата заподозрени извършители, които са от таджикски произход. Те и други трима от таджикски произход, заподозрени в съучастие, също са в предварителния арест.

Руски следователи разпитват в Таджикистан семействата на атентаторите от Москва

Руски следователи разпитват в Таджикистан семействата на атентаторите от Москва

Таджикският президент нарече нападението "срамно и ужасно"

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата и разпространи видеозаписи от стрелбата, при която загинаха 139 души, а 182 бяха ранени. Групировката не е посочила самоличността на нито един от нападателите.

Видеоклипове и снимки, разпространени в интернет, показват, че заподозрените вероятно са изтезавани. Кремъл отказа коментар по въпроса, а редица руски политици засипаха с похвали служителите по сигурността, участвали в арестите.

Стотици хиляди граждани на Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан работят в Русия. Някои от тях вече заявиха, че след атаката се сблъскват с повече трудностии. Някои пътници например отказват да се качат на таксита с таджикски шофьори.

В препоръка, издаден тази седмица, външното министерство на Киргизстан призовава гражданите си да посещават Русия само ако е необходимо и, ако го правят, да се уверят, че носят всички необходими документи по всяко време и да изпълняват законните разпореждания на руската полиция.

Руският омбудсман предупреди да не бъдат измъчвани задържаните за нападението край Москва

Руският омбудсман предупреди да не бъдат измъчвани задържаните за нападението край Москва

Русия е страна по Конвенцията срещу изтезанията