Японският премиер Фумио Кишида планира да промени кабинета си на 13 септември. Това съобщи в петък ръководител на партньор в управляващата коалиция на Кишида, цитиран от "Ройтерс".

Обществената телевизия NHK показа видеозапис на Нацуо Ямагучи, лидер на партия "Комейто", който казва на репортери, че Кишида, който оглавява Либерално-демократическата партия, е казал в телефонно обаждане по-рано, че "се подготвя за преустройство в кабинета и смяна на ръководството на партията с 13 септември в ума му."

Кишида, който е на посещение в Индия за срещата на върха на Г-20, отбеляза спад на одобрението си след поредица от правителствени злополуки при прилагането на политика за интегриране на данните за данъците и социалното осигуряване на хората в една лична карта.

В четвъртък имаше още лоши новини, когато бившият член на управляващата Либерално-демократическа партия Масатоши Акимото беше арестуван по подозрение за вземане на подкупи.

"Много съм разочарован, че един депутат беше арестуван. Вярвам, че като законодатели трябва да се съсредоточим върху работата с чувство на бдителност", каза Кишида в четвъртък в Индонезия, в кулоарите на регионална среща на върха.

Според вестник Asahi Акимото е отхвърлил обвиненията по време на разговор със следователите.

В анкета на вестник "Йомиури" в края на август 35 процента от респондентите одобриха лидерството на Кишида, докато 50 процента бяха против. 56 процента от хората смятат, че трябва да се направят промени в кабинета.