Европейският съюз трябва да разработи аналог на плана "Маршал" за Украйна и Молдова, заяви молдовският президент Мая Санду на годишната конференция за бюджета на ЕС в Брюксел.

"Както на Западна Европа след Втората световна война беше предложен икономически спасителен пояс благодарение на американския план "Маршал", така и Молдова, и Украйна се нуждаят от еквивалент", каза тя.

Молдовският лидер изтъкна, че планът "Маршал" е имал за цел да "покаже на изтощения континент, че капитализмът и демокрацията са по-добър начин за развитие от всичко, което предлага комунизмът", а неговият нов вариант ще даде подобна надежда на Киев и Кишинев.

Бюджетът на ЕС трябва да включва разходи не само за важни проекти в областта на околната среда, цифровите технологии и инфраструктурата, продължи Санду, но и за защита на ценности, застрашени от "тъмни сили".

Първите цели са от значение, каза тя, но инвестициите в "спасяването на животи, възстановяването на мира и защитата на свободата в ключови моменти от историята" също са важни. Тя изрази оптимизъм, че ще бъдат отпуснати пари за това, защото Европа винаги е правила това преди, "а ние, европейците, вярваме, че разпространението на злото може да бъде спряно само чрез увеличаване на доброто".

Молдова може да използва енергийната карта срещу Приднестровието

Молдова може да използва енергийната карта срещу Приднестровието

Това обаче може да хвърли в тежка криза отцепилия се регион

Ръководството на Европейската комисия и най-голямата европейска икономика - Германия - подкрепят разработването на специален план "Маршал" за Украйна. Киев също вижда перспектива в тази идея. "Това ще струва милиарди. Това ще бъде голяма, голяма задача, която според мен е описана само бегло в "плана Маршал". Тя е по-голяма", оцени германският канцлер Олаф Шолц.

Брюксел разглежда и замразените на Запад руски активи, чиято стойност достига около 300 млрд. долара, като възможен източник на средства за възстановяването на Украйна.